Când alegem plăcile ceramice este foarte important să ținem cont de aspectul general al locuinței, astfel încât acestea să corespundă designului interior dorit. Mărimea plăcilor depinde foarte mult de mărimea încăperilor sau spațiilor care necesită a fi placate. Cu cât acestea sunt mai mari cu atât putem folosi formate mai mari ale plăcilor ceramice. În unele cazuri, această regulă poate fi încălcată de către specialiștii de design interior pentru a reda unicitate anumitor proiecte.
Plăcile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice produse din lut roșu. Plăcile ceramice produse din lut alb sunt considerate net superioare la capitolul calitate în comparație cu cele din lut roșu. Gresia sau faianța rectificată are mărimi mult mai precise decât cele nerectificate, cât și unghiuri exacte de 90 de grade. Astfel, acestea pot fi montate cu rosturi minime de 1mm.
Alege rosturile în nuanța cea mai apropiată de cea a plăcilor, în caz contrar, nu vei face decât să scoți în evidență mai mult caroiajul dat de rosturi, ceea ce nu-ți dorești într-o baie mică. Culorile alege-le cât mai deschise și neutre și în niciun caz închise. Pentru că apa din țara noastră este calcaroasă. De asemenea, chiar dacă inițial baia ți se va părea plictisitoare în aceeași nuanță peste tot sau în maximum două culori, după ce o vei folosi poți adăuga culoare prin prezența prosoapelor, a covorașului de baie sau prin mobilier. Așa că alege cât mai simplu și mai neutru totul în baie la nivelul suprafețelor mari. Dacă nu vrei plăci ceramice, poți opta pentru mozaic, pentru că într-o baie mică, cu cât plăcile sunt mai mici, cu atât și spațiul va părea mai generos.
Dacă baia este mică ca și înălțime și zona de cadă sau duș este opusă intrării, da, poți merge cu placarea până sus pentru a accentua înălțimea. În rest, în zonele unde nu ajunge apa poate fi folosită vopsea lavabilă. In zona de lavoar de multe ori poți avea doar oglindă supradimensionată și mobilier. Dacă oglinda este mai mică, atunci ai nevoie de faianță în zona dintre lavoar și oglindă, dar nu mai sus de oglindă. La fel, în dreptul vasului wc nu e nevoie de placare până sus. Poți lua ca reper înălțimea la care se montează lavoarul la circa 75-80 cm la care mai adaugi 20 cm pentru spațiu dintre lavoar și oglindă.
Surse: https://adelaparvu.com