Beneficiile consumului de caise și a uleiului din sâmburii acestora

ilona frey dHK4BiGA9v8 unsplash

Prunus armeniacaprintre beneficiile pentru sanatate ale caiselor se numara abilitatea de a trata indigestia, constipatia, durerile de urechi, febra, bolile de piele, cancerul si anemia. Uleiul de caise este folosit pentru tratarea ranilor si a muschilor tensionati. Caisa este considerata foarte benefica si pentru ingrijirea pielii, in special pentru femei. De aceea, o poti gasi in produsele cosmetice.

De asemenea, caisele imbunatatesc sanatatea inimii, reduc colesterolul, previn deteriorarea vederii, ajuta la pierderea in greutate, trateaza afectiunile respiratorii, intaresc oasele si mentin echilibrul electrolitic din corp. Sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și în beta-caroten și taninuri. 

Pe timp de vara pielea ta va fi protejata, deoarece bronzarea va fi favorizata iar procesul de imbatranire va fi incetinit. Toate substantele amintite mai sus te vor ajuta sa te incarci cu energie si procesele de veghe – somn vor fi favorizate si reglate, fiind de multe ori date peste cap de acest ritm cotidian alert.

  • Caisele pot fi consumate de persoanele in stare de convalescenta si au proprietatea de a ameliora starile depresive si insomnia.
  • Caisele uscate au in componenta vitaminele A, B2, B6, acid folic, magneziu si potasiu si constituie un bun laxativ, fiind recomandate in constipatie si in carentele de vitamina A si oligoelemente.
  • În Coreea, semințele de caise sunt folosite pentru tuse, și răceală.
  • În Europa, caisele au fost mult timp considerate un afrodisiac.
  • Părul poate deveni moale și strălucitor prin aplicarea regulată a uleiului de caise. Uleiul de caise, dacă este masat pe scalp, ajută la hrănirea rădăcinilor și la condiționarea acestuia, ajută la încurajarea creșterii părului și a foliculilor.
  • Afecțiunile scalpului precum eczema, mătreața, psoriazisul și mâncărimea scalpului sunt tratate cu uleiul de sâmburi de caise.
  • Caisele au in compozitie substante antiinflamatorii, care ajuta la reducerea temperaturii interne a corpului. Tot proprietatile lor de reducere a inflamatiilor fac aceste fructe sa fie benefice si pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei.

Uleiul din samburi de caise:

Acest ulei conține acizi grași nesaturați și anume acidul oleic (60%) și acidul linoleic (30%).

  • Uleiul de caise are o textură ușoară, iar în momentul în care este aplicat pe piele se absoarbe rapid, fără să lase un film uleios. 
  • În cazul în care suferi de afecțiuni dermatologice pe fond inflamator uleiul de caise va calma pielea, prevenind înroșirea și senzația de arsură. 
  • Bază de machiaj ideală pentru tenul gras – dacă alegi uleiul de caise vei putea să ai o piele bine hidratată și mată. Nu vei avea nevoie decât de 3 picături de ulei pentru toată fața.

  • Eliminarea cearcănelor – bogat în vitamina K, nutrient esențial pentru eliminarea cearcănelor care îți dau un aspect obosit și acentuează ridurile. Conține, de asemenea, vitamina E și acizi grași de tip Omega-6, care hrănesc pielea în profunzime.

Contraindicatii:

  • Nu încercați fructul pe stomacul gol și mâncați după alimente greu de digerat, deoarece procesul digestiv poate fi temporar perturbat.
  • Este periculos să utilizați pulpa și sucul de caise în timpul exacerbării gastritei și ulcerului.
  • Pentru problemele tiroidiene severe, fructul nu va scuti afecțiunea,dimpotrivă.
  • Consumul de peste 30 de grame de semințe de caise pe zi poate duce la otrăvire.
  • Un exces de caise poate provoca diaree, care va pierde elemente minerale importante. De asemenea, o supradoză a fructelor cauzează amețeli, scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace.

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.