Mierea este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup pe toata durata anului cand nu exista vegetatie. Mierea naturală nu ar trebui să vă lipsească de pe masă și din meniul zilnic. Are o mulțime de proprietăți pentru sănătate și este un produs natural. Pentru a beneficia de toate calitățile și proprietățile mierii, cel mai bine este să o procurați din surse sigure.
De ce este mierea atât de populară? Cel mai probabil, este ușurința cu care poate fi consumată. Se poate mânca direct, se pune pe pâine, se amestecă cu sucuri sau orice băutură în loc de zahăr sau se amestecă cu apă caldă, suc de lămâie, scorțișoară și alte plante pentru a face un medicament. Este savurată de toți datorită gustului său, are beneficii pentru sănătate, este utilă și versatilă.
Stiai ca:
- Dupa ce se face mierea, albinele acopera celulele pline de miere, cu ceara de albine pentru a mentine continutul scazut de umiditate.
- Mierea este singurul aliment care nu se strica. Datorita umiditatii foarte scazute (mierea adevarata ar trebui sa contina foarte putina apa), este un mediu in care microorganismele nu pot supravietui. Se spune ca in mormintele faraonilor s-a gasit miere datand de aproximativ 3.000 de ani, si se putea consuma.
- Mierea este de fapt nectarul pe care albinele il regurgiteaza in fagurii de miere, pe care apoi ii inchid cu capacele de ceara si propolis. Nu suna tocmai placut, dar substantele din stomacul albinelor sunt tocmai acelea care contribuie la durabilitatea dar si proprietatile benefice ale mierii.
Beneficii mierii:
- are efecte anti-inflamatorii
- excelenta sursa de energie
- mierea este din cele mai vechi timpuri folosita ca anti-diabetic.
- intretine celulele ficatului.
- un remediu antitusiv natural
- are efect cicatrizant
- regleaza nivelul colesterolului
Beneficiile mierii de albine se datorează conținutului său de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale (calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu).
Mai mult:
- Consumul de miere are un rol important și în eliberarea de serotonină, neurotransmițător ce are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit. O dată ce este eliberată, serotonina este transformată de către organism în melanină, iar aceasta din urmă ajută la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții.
- Mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr. Are un indice glicemic mai mare decât zahărul (150 miere – 90 zahăr), așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas.
- O lingura de miere de albine pe zi poate stimula memoria femeilor aflate la menopauză și poate oferi o terapie alternativă pentru declinul intelectual legat de hormoni. După patru luni de consum a 20g de miere pe zi, femeile au avut o memorie pe termen scurt mai bună, decât cele care au luat pastile cu hormoni. Capacitatea mierii de a ajuta organismul să absoarbă calciul ajută la menținerea sănătății creierului.