Cum alegem cea mai potrivită perdea?

photo 1548607086 f509d71ed018

In functie de ceea ce doresti pentru camera ta, de anumite preferinte personale, de bugetul alocat si de timpul de care dispui poti opta pentru doua tipuri de produse. Poti alege o perdea deja croita, adica un produs finit sau poti opta pentru material de perdele vandut la metru.

Lungimea perdelelor (inaltimea)

 Exista 4 tipuri de perdele in functie de lungimea lor. Lungimea se alege in functie de preferintele personale si de specificul camerei in care sunt montate.

  • perdele scurte – sunt perdelele pana la glaful geamului (se termina deasupra pervazului cu 1,25 – 1,5 cm), si sunt pentru bucatarie
  • perdele medii – acestea trec de glaful geamului cu 10-15 cm si se opresc deasupra caloriferului cu 5 cm, si sunt pentru camera copilului
  • perdele lungi – sunt perdelele pana la podea (se opresc cu 1-2 cm deasupra podelei), si sunt pentru dormitor si living
  • perdele foarte lungi – sunt perdele care stau pe podea (cu 15-20 cm mai lungi), si sunt pentru living.

Latimea perdelelor

Latimea perdelelor se calculeaza in functie de lungimea sistemului de prindere si de modelul materialului. Nu uita, pentru eficienta si un aspect placut in camera, sistemul de prindere trebuie sa fie cu 15-30 cm mai lung decat geamul.

  • perdele cu model, perdele mai putin “stufoase” – latimea lor se calculeaza astfel: lungime sistem prindere (galerie, sina) x 2 (de 2 ori lungimea galeriei),
  • perdele fara model, perdele bogate, cu falduri – latimea lor se calculeaza astfel: lungime sistem prindere (galerie, sina) x 2,5 (de 2 ori si jumatate lungimea galeriei).

Atunci când nu vrei să lași geamurile libere, dar ai nevoie și de protecție solară, nu-ți fie teamă de draperiile închise combinate cu perdele simple albe. Secretul constă însă și în textura materialului și croiala lui. Cu cât materialele sunt mai naturale sau mate (in, catifea, bumbac), cu atât efectul mat va da impresia de profunzime. Voluminoase si lungi, asa trebuie sa fie perdelele din living. Fiind destinata activitatilor de peste zi, acestea trebuie sa permita intrarea luminii, astfel, materialul trebuie sa fie transparent, in culori deschise. Lungimea trebuie sa permita atarnarea lor pe podea, chiar exagerata, rezultatul fiind de efect, mai ales daca ferestrele permit adierea vantului, vor crea o atmosfera placuta. 

Șine și galerii pentru decorul ferestrelor

Există o varietate de suporturi pentru perdea, unele tip bară (lemn sau metal) sau fir (cablu de oțel tensionat). Exista și cele gen șină, simple, duble sau triple. Sunt ideale pentru perdea, draperie, țesătură opacă împotriva soarelui sau decor suplimentar. Unele se montează pe perete, altele pe tavan.Este necesar să te rezumi la țesături mai ușoare dacă iei șine de plastic; sunt mai ieftine decât cele din aluminiu și nu rezistă la greutăți mari. Pentru efect decorativ sporit, alege bare cu ornamente în capete.

Cele mai intalnite sunt perdelele din poliester. Acesta este un material placut, usor si care rezista destul de bine spalari. Insa, este posibil ca dupa mai multe spalari si utilizari sa capete un aspect invechit, uzat.

Cum combin perdelele cu draperiile?

  • Dacă preferi material cu imprimeuri, atunci alege ca doar una din cele două să fie cu imprimeu și cealaltă simpla.
  • Dimensiunea perdelei poate fi mai mică decât a draperiei, dar niciodată invers. Exemplu: perdea lunga cu draperie foarte lungă.
  • Pentru camerele în care dorești mai multa lumina, alegerea unei perdele cât mai transparente și deschise la culoare este ideală.
  •  În dormitoare, draperiile black-out sunt adesea preferate.
  • Alege materialele în funcție de stilul de decor al camerei.
photo 1519710889408 a67e1c7e0452

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.