Mergi cât mai des la piaţă si găseşte furnizori care comercializează legume de la producători locali, evitând legumele de import, suspect de gigantice şi frumoase. Cumpără doar legumele pe care le vei consuma într-o săptămână. După această perioadă, încep să-şi piardă vitaminele şi mineralele. Optează pentru legume de sezon şi rădăcinoase şi verdeţuri tot anul. Pentru că nu vin cu etichete cu termen de garanţie, ca regulă generală, legumele proaspete sunt tari, medii, colorate viu, dar natural, fără pete de altă culoare.
- Rădăcinosele, ardeii, roşiile, vinetele şi castraveţii trebuie să fie tari, de mărime medie sau mică. Evită-le pe cele gigantice sau pe cele moi. Evită ardeii şi dovleceii cu codiţa uscată, sunt deja vechi.
- Spanacul, pătrunjelul, mărarul şi alte frunze verzi trebuie să verde-închis, fără pete sau decolorări.
- Varza trebuie să fie cât mai densă, fără miros, cu cotorul umed, nu uscat sau crăpat.
- Usturoiul trebuie să fie mic, dens, cu aromă puternică la strivire, iar ceapa trebuie să aibă exteriorul fin, fără urme de lovituri sau umezeală.
Cum păstrăm legumele
-
- Păstrarea şi conservarea are rolul de a menţine active toate vitaminele şi mineralele. Pentru câteva zile, legumele ce conţin apă (praz, dovlecei, castraveţi) se ţin separat în lada frigiderului sau într-o cameră răcoaroasă, în pungi de hârtie.
- Nu îndepărta rădăcinile cepei sau prazului, codiţele sau frunzele pentru că legumele se vor ofili. Spală-le şi taie-le doar în momentul în care doreşti să le consumi.
- Verdeţurile proaspete se ţin în afara frigiderului, precum florile într-o vază. În frigider se strică repede şi prind mirosurile altor alimente.
- Unele legume se pot păstra peste iarnă ca atare (rădacinoasele, cartofii), altele conservate (murate, fierte, congelate).
Legumele și fructele destinate congelării sunt culese în punctul optim de coacere, după care sunt congelate timp de 6-10 ore. Procesul de congelare captează toate proprietățile nutriționale ale alimentelor, care încep să se piardă odată ce sunt decongelate, adică atunci când sunt gata de consum.
Mazărea congelată și spanacul pot fi mai bogate în vitamina C față de alternativele necongelate, cumpărate și depozitate câteva zile. De asemenea, deshidratarea prin congelare a anumitor fructe poate rezulta într-un conținut sporit de vitamina C, dar și de fibre, deoarece prin congelare produsul devine mai solubil. Alimentele congelate, atât timp cât rămân congelate, se pot păstra pe termen nedefinit. Se recomandă consumul acestora în decurs de 6-8 luni, în funcție de produs, din considerente de gust și calitate, și nu de siguranță. Cu toate acestea, alimentele congelate nu ar trebui păstrate mai mult de 2 ani, deoarece, după o asemenea perioadă lungă de timp, anumiți nutrienți, vitamine și minerale se pot deprecia, în mod organic. Un sfat în privința legumelor pentru congelat este să le fierbi înainte, deoarece prin fierbere se oprește procesul enzimatic de depreciere și, astfel, vor rezista mai bine la congelator, fără a se înmuia.
Textura anumitor produse, precum brânzeturile și ouăle, se poate schimba. Cu toate acestea, laptele poate fi congelat fără probleme de gust și, la fel, albușurile.Specialiștii recomandă decongelarea alimentelor sub jet de apă rece sau lăsate într-un vas cu apă rece și schimbată apa de câteva ori, până la dezghețarea completă.