Le așteptăm cu nerăbdare. Le așteptăm cu drag și cu inima sus. Pentru că prin toate treburile, sufletul este cel care va trebui pus la înaintare. Sufletul și oamenii dragi.
Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat că împărat. Începând cu aceasta seara, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.
Învierea este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor de pretudindeni fiind însoţită de o multitudine de tradiţii şi datini pascale. De la ouă roşii şi cozonac, iepuraşul colorat cu coşul său plin de bunătăţi sau numeroase superstiţii şi obiceiuri, Paştele este sărbătorit într-un mod cât se poate de vesel, fiind totodată şi o marcă a primăverii, un nou început, o speranţă în mai bine, o înnoire.
Lumina din Noaptea de Înviere semnifică pentru credincioşi victoria binelui asupra răului, învingerea întunericului şi biruinţa vieţii. La Sfântul Mormânt aceasta apare prin putere divină, fără nicio explicaţie, fără nicio sursă de aprindere. Miracolul cutremurător menţine vie credinţa, iar puterile luminii sfinte variază de la protecţie şi vindecare, la aducerea de belşug, noroc şi armonie în case. La români, lumânarea cu care s-a luat lumină în Noaptea de Înviere va fi adusă aprinsă pe drumul spre casă. Dacă aceasta nu se va stinge, atunci dorinţa purtătorului se va împlini. Cei trecuţi în nefiinţă nu sunt uitaţi în niciuna dintre zonele ţării. Din lumina luată în Noaptea de Înviere, credincioşii vor duce şi la cimitire. Printre morminte se vor ciocni ouă şi se vor împărţi bucate pentru pomana sufletelor apuse.
Oferiți-va răgaz pentru a fi împreună cu oamenii dragi. Oferiți-va timp pentru a asculta, a povesti, a cuprinde în suflet momente. Acestea reprezintă bogăția, zestrea noastră!