Cum protejăm copiii de căldura excesivă a verii?

photo 1531129630896 1744cab0cafd

Razele soarelui au efecte benefice (crește cantitatea de vitamina D din organism, ce asigură sănătatea oaselor dar și o imunitate bună), dar razele ultraviolete au și efecte nocive: arsura solară și creșterea riscului de cancer al pielii, riscul fiind mai mare în cazul copiilor blonzi sau roșcați și a copiilor mai mici de 3 ani (au o cantitate redusă de melanină). Temperatura ridicată a mediului înconjurător sau activitatea fizică într-un mediu cald poate duce de la crampe musculare până la epuizare și șoc termic. Măsurile de prevenire a acestora sunt foarte importante pe parcursul verii.

Arsura solară este produsă de expunerea directă la razele ultraviolete (UV), 70% dintre acestea sunt prezente chiar și în zilele înnorate. În anumite condiții o parte din razele UV sunt reflectate de mediul înconjurător, efectul lor adăugându-se razelor la care copilul este expus direct: zăpada reflectă 80%, nisipul 20% iar apa 5% din razele UV.

Prevenirea arsurilor solare

  • Cea mai bună metodă de protecție împotriva efectului razelor ultraviolete este evitarea expunerii la soare: lăsați copiii să se joace la umbră, protejați-i cu îmbrăcăminte adecvată și nu-i expuneți la soare între orele 10 și 16. Apa blochează doar parțial pătrunderea razelor solare.
  • Evitați expunerea directă la soare a copiilor mai mici de 6 luni. Dacă sunt totuși expuși la soare, îmbrăcați-i cu pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă din bumbac și pălărioare cu boruri largi care protejează de soare până la nivelul umerilor.
  • În cazul copiilor cu vârsta 6 luni – 3 ani se va evita expunerea directă la soare, îmbrăcați copiii pentru a-i proteja.
  • Copiii trebuie să poarte pălării cu boruri largi sau cozoroc, ochelari de soare (ochelari ce oferă 97-100% protecție la razele ultraviolete A și B).

Crema cu factor de protecție solară se aplică indiferent dacă vremea este însorită sau înnorată:

  • minim 15 SPF, respectiv 30 SPF în cazul copiilor blonzi sau roșcați, ideal 50 SPF. Chiar și în cazul copiilor sub 6 luni se poate aplica o cantitate mică de cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 15 SPF, pe suprafețe mici, la nivelul feței sau dosul mâinilor.
  • in cantitate suficientă (cantitatea medie pe care trebuie să o folosească adultul este de 30 grame odată).
  • se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a avea timp să pătrundă în piele.
  • se reaplică la fiecare 2 ore și după ce copilul a intrat în apă sau a transpirat excesiv. Chiar și cremele de protecție solară rezistente la apă „waterproof” rezistă doar 30 de minute în apă.

STRESUL TERMIC. EXPUNEREA COPILULUI LA CĂLDURĂ.

       Sugarul și copilul mic are o capacitate redusă de a-și regla singur temperatura corpului, comparativ cu adultul. Copilul mic lăsat, chiar neintenționat, în mașina supraîncălzită poate deceda datorită șocului termic. Atunci când călătoriți în mașină cu un copil mic amintiți-vă că în interiorul mașinii se pot atinge repede temperaturi foarte mari, chiar dacă afară nu este foarte cald. Nu lăsați copilul singur în mașină nici măcar atunci când sunteți convins că vă veți întoarce repede. Luați copilul cu dumneavoastră indiferent dacă acesta doarme sau protestează deoarece, siguranța copilului este mult mai importantă.

photo 1616641179518 fddb553e18df

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.