Iluminatul interior-ce trebuie să știm?

photo 1531762948975 73032b7b61f4

Dependența noastră de lumină artificială și, implicit, de electricitate reprezintă doar rezultatul a mii de ani de cercetare și inovație.  Cândva, în preajma anului 70.000 î.Hr., oamenii umpleau scoici sau pietre goale cu grăsime animală, pe care apoi le aprindeau cu diverse frunze. Lămpile ceramice cu ulei apar odată cu invenția olăritului, în jurul anului 4.000 î.Hr., însă conceptul va rămâne practic neschimbat până în secolul XVIII-lea.

Prima lumânare din ceară de albine a fost introdusă tot de egipteni, în jurul anul 3.000 î.Hr. Romanii par să fi inventat lumânarea din seu, în preajma anului 500 î.Hr., aceasta arzând cu ajutorul unui fitil făcut din papirus. Invenția lor este considerată ca fiind cea mai apropiată – din punct de vedere conceptual – de lumânările pe care încă le folosim în ziua de azi.

In anul 1790, inventatorul scoțian William Murdoch începe să experimenteze cu posibilitatea de a folosi gazul drept combustibil pentru flacără. Pentru a obține o flacără cât mai strălucitoare, Murdoch va folosi un gaz provenit din distilarea cărbunelui. Chiar dacă au trecut mai bine de 100 de ani până când iluminatul electric a început să îl înlocuiască pe cel cu gaz, invențiile care au dus la acest fenomen apar încă de la începutul secolului al XVIII-lea.

Una din cele mai importante invenții ale secolului XX în materie de iluminat rămâne LED-ul. Acronim pentru „light emitting diode”, tehnologia a fost descoperită pentru prima dată în anul 1920, atunci când un rus, Oleg Losev, a observat că diodele unui radio emit lumină atunci sunt conectate la curentul electric. Nimeni nu a văzut însă vreo utilitatea în invenția lui Losev, care a murit de foame, în 1942, în timpul asediului Leningradului, când avea doar 38 de ani.

Asadar, trebuie sa stim ca designul de iluminat este împărțit în trei tipuri de iluminare: iluminat general, iluminat de activitate și de iluminat de accent. Se amestecă toate cele trei tipuri pentru a realiza iluminatul decorativ. Pentru a crea un plan, se ia în considerare când si ce activitati au loc in acest cadru, caz în care vei adapta iluminatul la aceste necesitati astfel: intensitatea iluminatului trebuie sa varieze in functie de necesitatea de a desfasura cat mai multe activitati într-o singură cameră.

  • ILUMINATUL GENERAL

General sau ambientaliluminatul “aprinde” un spatiu întreg pentru vizibilitate si siguranta. Lumina ricosează de pe pereti si plafoane pentru a acoperi cat mai mult posibil o zona.

· Lumini de jos- punctul de iluminare spre tavan (lumini de torte, lanterna, lumanari) si lustre, lumini discrete de perete.

· Lumini de sus- lumină în jos din tavan sau de perete (spoturi si lumini focalizate)

  • ILUMINAT DE ACTIVITATE

Pentru activitati sau arii de lucru iluminarea se afoloseste în zone mai mici, în cazul în care este nevoie de mai multa lumină intensa. Daca se doreste mai multe lumina decat de obicei, atunci se mareste numarul corpurilor de iluminat, sau se folosesc becuri cu intensitate mai mare.

  • ILUMINAT DE ACCENT

Iluminare de accent adauga o stralucire geniala, pentru a scoate in evidenta obiectele pretioase, picturi, sculpturi, si caracteristici arhitecturale deosebite. Corpul de iluminat trebuie fixat spre directia obiectului pe care doriti sa il scoateti in evidenta.

photo 1507668077129 56e32842fceb 1
photo 1527255754861 3ac1a8a04916

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.