Stresul la locul de munca, sarcinile care au ramas nerezolvate, termenele limita care bat la usa, proiectele neincheiate, grijile legate de aspectul financiar, problemele din relatia de cuplu. Prin toate acestea trecem multi dintre noi aproape zilnic. Multitudinea de lucruri neterminate din viata de zi cu zi ne impiedica sa ne putem odihni asa cum am avea nevoie. De asemenea, stresul posttraumatic cauzat de pierderea unei persoane dragi, despartirile sau alte astfel de evenimente greu de gestionat din punct de vedere emotional pot tine unele persoane treze nopti in sir. La acestea se adauga si alte aspecte ce tin de obiceiurile noastre zilnice.
Ce putem face?
- Ai grija sa nu mergi la culcare lasand stresul sa puna stapanire pe gandurile tale. Exista multe amestecuri de plante special create pentru a te ajuta sa ai un somn linistit. Acestea pot contine musetel, valeriana, lavanda, tei, passiflora, roinita, radacina de kava, hamei, toate menite sa aiba un efect destresant, de calmare.
-
Foloseste lenjerie de pat din fibre naturale, non-alergice- Ideale sunt matasea, bumbacul si inul sau materialele special create pentru persoane care dezvolta alergii. E important ca materialul sa iti lase pielea sa respire, altfel risti sa te trezesti transpirat. Asigura-te ca temperatura in camera este potrivita. Recomandat este ca in spatiul in care te odihnesti sa existe in jur de 18.5 – 19°C pe timp de noapte.
-
Sa ai langa pat un carnet sau caiet si un obiect de scris pastrate la indemana pentru ideile care iti vin peste noapte sau pentru a-ti nota visele. Strict legat de somn, daca iti vine o idee care incepe sa te macine, dupa ce ai scris-o in caiet nu ar mai trebui sa te bantuie deloc, intrucat stii ca o vezi scrisa a doua zi si poti dezbate atunci problema.
- Melatonina, hormonul somnului, e secretata pe intuneric. Ai grija sa ai draperii groase si inchise la culoare care tin luminile la distanta sau in ochelari pentru somn. Investeste si in aparate la care poti pune muzica linistitioare in surdina.
- Evita orice fel de mancare cu doua ore inainte de somn daca vrei sa te poti odihni, mai ales alimentele care contin proteine. Sistemul digestiv e pus la treaba de indata ce ai mancat si asta nu te lasa sa dormi bine. In schimb, poti bea apa inainte de somn, cu inghituri mici, incet.
- Planuieste activitati care iti plac pentru prima parte a zilei dintr-un simplu motiv: sa te trezesti cu chef de actiune. E un fel de efect placebo, insa, pana la urma, totul porneste de la creier, mai exact de la ganduri.
Pe langa trucurile recomandate, o solutie pe termen lung este sa incepi sa imbunatatesti stilul de viata, adoptand cateva obiceiuri sanatoase:
- Evita sa iei cine bogate in grasimi si carbohidrati cu doua-trei ore inainte de somn
- Evita sa consumi alcool, cafea sau bauturi energizante seara
- Urmareste un program constant de a adormi
- Evita sa folosesti laptopul, telefonul, tableta, calculatorul cu o ora inainte de somn
- Petrece mai mult timp in natura
- Fa plimbari scurte de 20-30 de minute pe jos, în a doua parte a zilei.