Efortul fizic regulat reduce în sânge nivelul de colesterol și trigliceride. Astfel, vasele de sânge sunt mai sănătoase, flexibile, iar circulația sângelui se face fără dificultate. Practicarea sportului previne formarea plăcilor de grăsime la nivelul inimii, creierului, rinichilor și a altor organe. Euforia alergătorului este un sentiment intens de exaltare după perioade prelungite de exercițiu fizic, fiind rezultatul unor reacții chimice din creier și corp.
Mișcarea zilnică ne asigură o mai bună circulație a sângelui la nivelul creierului, se pompează mai mult oxigen și se activează anumite proteine la nivelul creierului ce au rolul de a stimula celule nervoase noi. Vom gândi mai rapid, mai limpede și vom dobândi noi reflexe mentale. Mișcarea mai are rolul de a întări oasele și de a preveni osteoporoza. Femeile care duc o viață activă au o densitate osoasă înaltă, deși odată cu avansarea în vârstă sunt predispuse să sufere de osteoporoză. Astfel, se sporește mineralizarea oaselor, întărirea articulaţiilor, tendoanelor și a fasciilor musculare. Conform studiilor, se reduce riscul de a suferi de fracturi ale oaselor vertebrale și ale șoldului.
În timpul practicarii sportului, unii oameni pot simți, de asemenea, o reducere a nivelurilor de durere și de stres. Deși acest sentiment este asociat de obicei cu alergarea, multe alte forme de exerciții aerobice, cum ar fi ciclismul, înotul și canotajul, pot oferi o senzație similară.
Alergarea zilnică poate avea beneficii pentru sănătate:
- risc redus de deces prin infarct sau accident vascular cerebral
- risc redus de boli cardiovasculare
- risc mai mic de a dezvolta cancer
- risc mai mic de a dezvolta boli neurologice precum bolile Alzheimer și Parkinson.
În timp ce aceste beneficii pot fi obținute cu un timp minim de alergare zilnică, specialistii recomandă să alergi 2,5 ore pe săptămână sau 30 de minute timp de cinci zile pe săptămână, pentru a-ți crește beneficiile care țin de sănătate.
Greșeala pe care o fac mulți începători: își setează obiective prea mari. În acest caz e indicată „politica pașilor mici. Răbdare și cumpătare, sunt cuvintele de bază cu care trebuie să începi. Iar dacă vrei să te apuci de alergare, acum este momentul. Dacă ești o persoană care nu a mai alergat, poți structura prima perioada de antrenament pe durată. 30 de minute de mișcare: alergare ușoară, plimbare, câteva exerciții ușoare de forță pentru spate, picioare, toate acestea te vor ajuta să evoluezi. Este foarte important să ne ascultăm corpul și să nu forțăm. 2-3 antrenamente pe săptămână, pentru o persoană care are familie și job.
De asemenea, o importanță deosebită trebuie acordată încălzirii. Specialiștii apreciază că 10 minute de exerciții ușoare de întindere („stretching”) înaintea alergării sunt indicate. În plus, alte 10 minute de stretching după alergare ne vor ajuta să readucem musculatura la elasticitatea normală.
O plimbare dimineața devreme cu bicicleta o să vă poată ajuta să vă treziți mai repede. Iar datorită exercițiilor fizice regulate pe bicicletă, somnul dumneavoastră va fi mai sănătos, ceea ce înseamnă că vă veți trezi odihnit. Primblările regulate cu bicicleta, scoate din organism hormonii de stres – cortizol, care la stres frecvent împiedică somnul. Astfel ciclismul vă poate ajuta să scăpați de insomnie. Prin excursii regulate cu bicicleta, va crește rezistența generală, vă veți simțiți mai energic, mai activ și mai puternic, mai ușor veți suporta greutatea în timpul zilei de lucru, iar starea emoțională va fi stabilizată.
Asadar, indiferent ce sport alegi sa practici, trebuie sa iti creezi o disciplina in functie de ritmul propriu, ritm pe care treptat trebuie sa il cresti. De asemenea, organismul iti va oferi semnale ca se simte bine: vei fi mai relaxat si mai puternic in activitatile cotidiene, scarile nu iti vor mai parea asa greu de urcat, bagajele mai usoare, joaca cu cei mici nu te va mai solicita cum se intampla inainte de aceasta schimbare.