Știi ce fel de proprietăți au vișinele?

pexels nadin trosh 4971153

Vişinele (Prunus cerasus L.) au fost dintotdeauna în competiţie cu cireşele atât datorită gustului, cât şi a beneficiilor pentru sănătate. Dacă foarte mulţi preferă gustul dulceag în detrimentul vişinelor acre, află că specialiştii susţin că vişinele sunt mult mai bogate în substanţe nutritive.

Consumul a 155 de grame de visine ofera 15,5 mg de vitamina C, 1,283 UI de vitamina A, 0,068 mg de vitamina B6, 0,174 mg de mangan, 0,161 mg de cupru, 2,5 g de fibre dietetice, 0,5 mg de fier, 268 mg de potasiu. Visinele contin peste 88% apa, fiind o sursa buna de hidratare in sezonul cald. Pe lângă conţinutul bogat în acizi, pectine, proteine, tanini, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, vişinele au fost subiectul mai multor cercetări care au demonstrat eficienţa lor împotriva inflamaţiei sau a altor afecţiuni mai grave.  

  • Vişinele acţionează ca un neuroprotector  – Polifenolii regăsiţi într-o cantitate foarte mare în vişine ar putea avea efecte benefice asupra neuronilor din anumite regiuni ale creierului. 
  • Scad inflamaţia, durerea şi rigitatea, ajutând în artrită şi gută
    Vişinele conţin antioxidanţi şi antocianine, substanţe despre care se ştie deja că scad durerea şi inflamaţia, crescând totodată mobilitatea. Tocmai de aceea, pacienţilor cu gută sau artrită li se recomandă o dietă bogată în vişine, afine, rodii, merişoare, goji – toate cu un nivel ridicat de astfel de compuşi. 
  • Ajuta la refacerea tesutului muscular, calmeaza durerile musculare cu ajutorul antocianilor, cei care dau si culoarea rosie
  • Reduc severitatea insomniei
  • Poate sa reduca nivelele de stres
  • Poate sa reduca riscul de a suferi de boli cardiovasculare
  • Poate sa trateze obezitatea
  • Poate sa determine cresterea densitatii osoase
  • Mentin tineretea gratie cantitatilor mari de betacaroten, de 19 ori mai mult decat afinele.

Atunci cand vine vorba despre susbtantele nutritive, visinele reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A, vitamina C si de fibre, dar visinele mai contin de asemenea si nivele scazute de fier si de calciu. 100 de grame de visine contin numai 50 de calorii. Aceste fructe contin nivele mai mari de antocianine decat alte alimente, dar si nivele mari de acid elagic si de qvercetina, doua substante ce au puternice proprietati anti oxidante.

Cum sa consumi visinele?

Bineinteles ca cel mai indicat ar fi sa le consumi in stare naturala. Totusi, pentu cei care nu prea adora gustul lor acrisor, iata mai jos idei care sa va placa:

  • Suc de visine – Stoarce sucul din visine, de preferat cu un storcator cu presare la rece si adauga putina miere de albine.Desigur, poti incerca sa le consumi si sub forma de compot, insa prin fierbere fructele isi mai pierd din calitati.

  • Adaugate in diverse prajituri- datorita gustului mai acrisor, se folosesc cu succes pentru a echilibra gustul dulce in deserturi cu ciocolata, bomboane, placinte si alte retete.

  • In lichioruri si bauturi se folosesc visine sau sirop de visine. Siropurile din visine sunt utilizate in mod special ca bauturi racoritoare in Turcia, Grecia si Cipru. Visinele se folosesc la producerea kriek lambic, (berea fermentata natural cu aroma de visine) in Belgia.
yulia khlebnikova FDYbS43jUrU unsplash

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.