Cum primăvara se lasă așteptată, trebuie să scormonim în zestrea naturii și să căutăm plantele culese care se transformă prin magie în ceai. Am colindat poienile, văile, câmpia, ne-am urcat în teii măreți și am pus cu grijă florile și frunzele la uscat. Ori am primit de la bunici. Sau am cumpărat discret de la magazin, promițându-ne că în vara aceasta ne vom ocupa personal. Indiferent cum, simțim nevoia să bem ceva cald în zilele friguroase.
Când deschidem ușa dulapului, mirosurile se întrec și se împrăștie învăluindu-ne. Căutăm cele mai frumoase căni și lingurițe. Plus ceva bun de mâncare atunci când ne grăbim să ajungem la serviciu. Sau o carte în zilele de weekend. Îți amintești că încă mai ai gemul acela de mure și dulceața de vișine care păstrează gustul copilăriei tale. Așezi la loc de cinste și untul.
Legende sunt multe despre descoperirea infuziei, unele din anul 2727 i.Hr., când împăratul Shen Nung a băut întâmplător apă fiartă cu o frunză căzută direct în ceașcă. Sau cum Dharma în călătorii epuizante a găsit sursa energiei în frunzele verzi ale arborilor. Acum, întreaga istorie e în cana ta, iar tu trebuie să ai răbdare să cunoști puterile lucrurilor mici. Ceaiurile fac minuni și te scapă de oboseala unei zile grele ori de răceală. Dă-le putere să îți fie sursă de energie și inspirație.
Care e ceaiul tău preferat?
Muşeţelul este specific în special pentru afecţiunile digestive. Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Salvia este o plantă ideală atunci când suntem răciţi, însă fiind o plantă estrogenică, conţine fitoestrogeni şi dacă e consumată în exces de femei, mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.
Principiul străvechi în medicina naturistă ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe, iar pe cele medicinale să le alternam în funcție de necesități. Aşadar, e bine să alegem ceaiurile de afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit. Măceaşa este cel mai bogat fruct în magneziu şi acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungită de 7-8 ore.
Ce faci dacă vrei să scapi de dependența de cafea?
Cel care îţi dă cea mai mare energie este ceaiul alb. Are foarte mare teină, este mai puternic decât o cafea, nu se recomandă hipertensivilor, numai dacă vrei să stai o noapte treaz să munceşti. Ceaiul negru ocupă abia locul doi ca şi înlocuitor al cafelei, iar următorul este cel verde.
Acum, că ne-am informat puțin, nu ne rămâne decât să luăm alături cartea preferată, ceaiul și să ne așezăm confortabil. Doza de optimism să nu lipsească, la fel ca mierea. Dulceața vieții trebuie întrezărită întotdeauna, pentru că toate își au rostul lor.
Autor: Geanina Rizea
de calitate