Sfaturi pentru amenajarea bucătăriei

photo 1556908450 1a9b4fe91fb1

Fie că îți aloci mai mult timp pentru gătit sau mai puțin, trebuie să recunoaștem că bucătăria este un punct central al casei. Aici inevitabil vor ajunge prietenii, rudele, vecinii și e locul unde familia trebuie să se simtă confortabil.

Așadar, ce reguli trebuie să cunoaștem?

În principiu, cu cât dispui de mai multe suprafețe pe care să poți pune ingredientele, vasele și tigăile abia luate de pe foc, cu atât îți va fi mai ușor să prepari alimentele, să gătești și să faci curățenie. Ideal ar fi să ai un blat de lucru principal de 90 cm, iar de o parte și de alta a aragazului și chiuvetei să existe suprafețe libere de 50 – 60 cm.

 •     Rezolvă limitările de spațiu sau ale configurației instalațiilor cu soluții incorporabile sau electrice.

     La bloc, aranjamentul din bucătărie al pieselor de mobilier trebuie să se adapteze configurației preexistente a instalației de gaze și apă, ceea ce înseamnă că vei întâmpina o serie de restricții în amenajare. Dacă vrei un aspect unitar, elegant, fără farfurii sau ustensile de bucătărie la vedere atunci dulapurile suspendate sunt o idee bună. Îți vor oferi suficient spațiu de depozitare și te vor ajuta să păstrezi o atmosferă ordonată în bucătărie, fără să fii nevoit să depui prea mult efort.

Dacă nu gătești foarte des, iar bucătăria este, mai degrabă, un loc de relaxare decât un spațiu dedicat unor activități complexe, atunci rafturile deschise sunt preferabile dulapurilor suspendate. În felul acesta, poți etala cele mai atractive seturi de veselă, recipientele cu mirodenii și chiar câteva ornamente, fără să încarci prea mult atmosfera.

 • Bucătărie open space în living (stil American) – Avantaje și Dezavantaje

Principalul avantaj al amenajării interioare cu living și bucătărie legate este cel al spațiului – se economisește mult loc și da senzația unei bucătării încăpătoare. Poți amplasa o insulă, tot de inspirație americană, și un loc de dining mare, cu spațiu pentru familia extinsă. Dezavantajul amenajării unei bucătării deschise ar fi cel legat de mirosurile de mâncare ce se vor împrăștia în toată casă în lipsa unei uși care să despartă cele două încăperi. Desigur, o hotă de bună calitate face această problemă să dispară. În cazul în care locuiești la apartament, amenajarea open space necesită o aprobare din partea asociației de proprietari, deoarece implică dărâmarea unui perete.

 • Cum alegem gresia si faianta?

O regulă nescrisă a designului de interior spune că blatul și gresia din bucătărie ar trebui să aibă aceeași culoare. Poți, însă, să dai frâu liber imaginației și să alegi orice nuanță îți dorești, atâta vreme cât nu încarci prea mult încăperea.Din punct de vedere cromatic, aceste trei lucruri – mobilierul, gresia și faianța ar trebui să se completeze armonios. Alege o gresie pentru trafic intens, ușor de curățat și de bună calitate, pentru că este o încăpere unde se pot produce diverse accidente.

 • Greșeli de evitat atunci când amenajăm bucătăria

  • Ignorarea spațiilor de depozitare
  • Alegerea principiului estetic în detrimentul celui practic, sfârșind prin a opta pentru materiale greu de îngrijit și care au de suferit din cauza umezelii și a petelor frecvente care se produc în bucătărie
  • Supraîncărcarea spațiului cu obiecte de mobilier, nuanțe și texturi multiple
  • Ghidarea doar după tendințe care nu iti reflectă personalitatea.
photo 1556909172 bd5315ff61a0
photo 1507089947368 19c1da9775ae
photo 1560440021 33f9b867899d

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.