1 Iunie- despre copilărie și magie

photo 1608790672275 309c02d888ff

Ziua internațională a copilului este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. În România este sărbătorită în data de 1 iunie.

Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts: Leonard a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii. Leonard a numit această zi Ziua trandafirului, deși a fost mai târziu numită Duminică de flori și apoi Ziua Copilului. Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.*

Însă, dincolo de toate reperele istorice și politice, rămâne esența: copilul. Magia. Rămâne bucuria. Pentru că amintirile copilăriei, basmele, jocurile, mâncarea, cuvintele bunicilor alcătuiesc adultul de astăzi. Iar acest adult încă păstrează cu sfințenie frânturi din acel pui de om. Pentru că deși multe amintiri se estompează, rămân nealterate fotografiile, privirea, preferințele culinare, zâmbetul. Și ție ți se întâmplă să simți cum mirosul ploii îți pătrunde direct în spirit, cum dulceața căpșunilor îți aduce copilăria la masă, cum gustul pâinii calde o face pe mama din nou tânăra. Bomboanele primite la școală în această zi specială, candoarea, sinceritatea. 

Aceste trăiri, de fapt, trebuie sărbătorite. Momentele. Bogăția sufletească- zestrea. Trebuie să continuăm să credem. În bunătate, în basme, în magie.

photo 1482235225574 c37692835cf3
photo 1531907700752 62799b2a3e84

*https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.