Beneficiile socului

photo 1557601844 4b26ff847982

      Socul (Sambucus nigra) este un arbust cu coroană tufoasă, cu scoarța crăpată și măduva albă. El crește ușor și repede dacă are condiții propice, adică soluri fertile, bogate în humus. Tulpina poate atinge 6 m. Are flori frumoase și dantelate, alb-verde-gălbui și frunze cu marginea dreaptă. Are fructe drupe, baciforme, lucioase, de culoare neagră, cu suc violet și gust dulceag-acrișor. Socul este răspândit la câmpie și în zonele de lângă lanțuri montane.

     Străbunii considerau socul drept plantă magică, în folclor fiind numită „pomul ielelor” sau „al celor din vânt” deoarece nicio insectă nu se apropie de el (mirosul puternic al frunzelor și scoarței). Mai mult, oamenii spun că și trăsnetul îl ocolește. La umbra socului în floare, omul nu trebuie să doarmă, va sfârși îmbătat de miros și de furia „celor din vânt” (duhuri).

    Inflorescențele se recoltează la începutul înfloririi (lunile mai-iunie) și se pun la soare sau la umbră pentru a se usca, într-un singur strat, cu florile în sus, acoperind cu hârtie pentru a nu se înnegri. Fructele se culeg toamna, în septembrie sau octombrie, când s-au copt foarte bine. Se usucă prin atârnare pe sârmă, în încăperi încălzite. Infuzia este bună pentru gripă, răceală, stări febrile, bronșită, reumatism, sciatică, gută, rujeolă, scarlatină. Te ajută să scapi si de vergeturi și este recomandată celor ce fac cure de detoxifiere. Folosește florile de soc, așadar, pentru scăderea în greutate, ele au proprietăți sudorifice, inhibă apetitul și sunt sudorifice.

     Bunicii preparau un decoct din flori uscate, pe care îl îndulceau cu marmeladă din fructe coapte de soc și îl utilizau pentru dureri de dinți, de cap, de urechi. Frunzele uscate sunt un excelent „surogat” pentru prepararea țigărilor, ele putând ține locul tutunului pentru cei ce doresc realmente să renunțe la fumat. Din soc se mai prepară și oțet aromat, vin de soc, sirop.  Pentru uz extern, sub formă de compresii cu infuzii se pot folosi pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.

Ceaiul de soc este cunoscut si datorita proprietatii lui de adjuvant la pierderea in greutate. Daca se utilizeaza in acest scop, trebuie consumat zilnic cate 5 cesti de ceai timp de o luna, pana la atingerea greutatii dorite. Bineînțeles, nu poate lipsi aromata și revigoranta socată, pe care o poți prepara în mai multe feluri. 

Atentie! Fructele folosite ca laxativ nu trebuie administrate în cantitate mare deoarece pot sã aparã efecte adverse: greaţã, vomã, arsuri la stomac, îngreunarea respiraţiei, convulsii.

photo 1606312283663 a19415747083

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.