Îți imaginai, dar nu îți vine să crezi cum această făptură fragilă poate aduce atâta bucurie, împlinire. De la primul plâns când și-a anunțat sosirea în această lume, tu ai înțeles că ai devenit părinte. Ce poate fi mai frumos?
Când minunea e adusă acasă, toate sunt regândite să fie cât mai ușor pentru familia extinsă. Dormitorul nu mai e chiar al vostru, te gândești că va trebui să faci să aibă curând propria camera. Bucătăria e acum sursă de hrană și inspirație pentru mămică, dar și sanctuarul biberoanelor care tot timpul par a cere să fie sterilizate. Ei bine, toate au farmecul lor! Copilul care acum se uită curios în ochii voștri, dar și în întreaga casă, va începe să exploreze fiecare colțișor. Momentan e purtat mai mult în brațe, deși cei cu experiență vă tot spun să îl mai lăsați și în pătuț.
Ce trebuie să știm?
- temperatura în camera copilului trebuie menținută între 22 – 24°C.
- lampa de veghe e utilă pentru supravegherea somnului
- sistemul de încălzire recomandat este cel care nu usucă aerul
- în fiecare zi camera copilului trebuie aerisită
- evităm plasarea copilului în spații cu praf sau zgomotoase
- nu folosim dorizante de camera ori parfumuri personale puternice
Bebelușii au nevoie de o igienă riguroasă deoarece sistemul lor imunitar nu este încă pregătit să facă față „agresiunilor” microbilor din mediul înconjurător. Așadar, zilnic trebuie să efectuăm:
- Toaleta oculară
- Toaleta nazală
- Toaleta gurii
- Toaleta bontului ombilical
- Schimbarea scutecului
În plus, hainele bebelușului trebuie să fie întotdeauna curate, confecționate din materiale naturale (bumbac, lână, in), adecvate pentru temperatura ambientală.
Pare complicat, însă instinctul matern își va spune cuvântul și vă va arată că dragostea face minuni și transformă. Grija, atenția si ocrotirea vor fi baza acestui nou capitol. Se vor așeza sentimente puternice în sufletele voastre, dar și in inimile familiei extinse. Pentru că bunicii, frații, prietenii – toți vor contribui într-o măsură mai mare sau mai mică la dezvoltarea copilului, fiindcă vor reprezenta lumea lui. Bucurați-vă împreună și începeți să citiți povești, să retrăiti copilăria ca pe o magie, la care, iată, ne putem întoarce sub diferite forme.
Felicitări, tată! Felicitări, mamă! Aveți grijă ca pruncul să sporească dragostea dintre voi, care să îl învăluie cu liniște și siguranță. Cimentati cuvântul familie și răspândiți dragul de viață. Bucurați-vă de gălăgie, de râsete. Începeți să numărați: 2,3,4…

Autor: Geanina Rizea