Când românii vin acasă în vacanță

pexels andrea piacquadio 3768131

Dacă in urmă cu 15-20 de ani era o noutate când un tânăr pleca cu soția în străinătate, în prezent nu ne mai impresionează, dimpotrivă, a intrat în normalitate. Acei tineri de odinioară, poate bunici acum, încă stau la răscruce și se întreabă dacă a venit momentul să se reîntoarcă. Copiii sunt adulți, ocrotiți în anii copilăriei și adolescenței de bunicii deveniți părinți peste noapte. Îmbucurător este atunci când hotărăsc să se întoarcă. Să nu mai stea cu sufletul împărțit în două lumi. 

Alții încă nu-și fac promisiuni. Așteaptă să vadă în ce direcție curge timpul și vremurile. Au copilași mici care vorbesc lb. română rar și își cunosc rudele online. Tehnologia, iată, are puterea să mai astâmpere doruri. 

În luna August intrările în România sunt aglomerate. Românii vin să mai tragă aer în piept din curtea părintească, să colinde satele ce le poartă urmele copilăriei. Își găsesc părinții mai îmbătrâniți decât i-au lăsat, dar care la vederea lor se însuflețesc. Își povestesc zilele, își plâng oamenii dragi pentru care timpul nu a mai avut răbdare. 

Nepoții își caută rădăcinile, se miră și amuză de obiceiurile încă rămase vii, se identifica cu trecutul și aduc în prezent propria amprenta. Vara, inimile înfloresc. Familiile se reintregesc. Casele se ridică pentru un timp ce va urma, pentru a ști că anii departe au avut un rost. 

Când românii vin acasă în vacanță, timpul trece mai repede în fericire…

rod long y0OAmd COUM unsplash

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.