Efectele terapeutice ale muntelui

toomas tartes Yizrl9N eDA unsplash

Aerul de munte este extrem de sanatos, avand o multime de beneficii pentru organism. Muntele reprezintă nu doar un subiect pentru fotografiile de vacanţă, ci şi o sursă de sănătate pentru cei bolnavi, dar şi pentru cei care vor să-şi fortifice sistemul imunitar.

Poate fi considerat un factor de călire al organismului, de profilaxie a multor boli şi chiar de vindecare a lor. Aduce beneficii sănătăţii generale, în special celei psihice. Medicina alopată, dar şi cea naturistă, au descoperit virtuţile tămăduitoare ale climatului montan. Aerul de munte este intens ionizat, curat şi extrem de benefic suferinzilor de afecţiuni respiratorii. Muntele e un cadru ideal de mişcare, indiferent de varstă mersul pe jos revitalizează organismul, îl curăţă de deşeuri şi optimizează activitatea organelor interne.

O vacanță la munte este un prilej grozav pentru relațiile cu familia și prietenii, pentru a lua o pauză de la serviciu și pentru a admira peisajul, pentru a încetini puțin ritmul accelerat în care trăim.  Acest tip de vacanță este ideal pentru oameni de toate vârstele și statusurile sociale. Aerul din preajma faneţelor şi pajiştilor înflorite este stimulent hormonal, revigorant, şi se spune că întinereşte.

Urcatul pe munte – te ajută cu insomnia și îți imbunătațește somnul. Această activitate te eliberează de stres și îti stabilizează starea, așadar corpul și mintea sunt capabile să se relaxeze. Este un exercițiu foarte bun pentru creșterea musculaturii. Un beneficiu foarte important este că te ajută să îti crești mușchii stabilizatori ai picioarelor și abdomenului îmbunătățind astfel echilibrul.

Din punct de vedere medical, drumeția este un excelent exercițiu aerob, care are numeroase efecte pozivite asupra stării de sănătate. Indiferent de gradul de dificultate al unei drumeții, aveți doar de câștigat inspirand aer curat. Complexitatea acestui gen de exercițiu fizic stă în faptul că, în timpul unei drumeții, sunt solicitate toate grupele musculare.

  • Cei care merg pe munte prezintă un metabolism bazal accelerat, astfel încât reușesc să se mențină în formă din punct de vedere al indicelui de masa corporala (IMC).  De asemenea, au un nivel mai mic de grăsimi în sânge, ceea ce îi va proteja împotriva bolilor de inimă, dar și împotriva diabetului zaharat.
  • Mișcarea în aer liber, cu cerul deasupra și priveliștea incredibilă din jur duce la stimularea descărcării de serotonină
  • In timpul ascensiunilor montane cand respiraţia este mai intensă, această oxigenare va fi extraordinar de bună. Aportul suplimentar de oxigen va determina o întărire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie şi eliminare, o echilibrare endocrină. Seara, mai ales după ora 22,00, în preajma pădurilor de munte creşte conţinutul de dioxid de carbon în detrimentul celui de oxigen. Consecinţa va fi respiraţie amplă şi mai regulată, un fel de gimnastică respiratorie spontană. Va apărea şi o stare de relaxare şi somnolenţă.

Baia de soare – aceasta se face în costum de baie pentru ca aerul de munte să intre în contact cu o suprafaţă cât mai mare a corpului. Timp de 15-30 de minute se stă în picioare pentru ca briza montană să cuprindă cât mai bine trupul.Stimularea acestor receptori aii pielii ne face să fim tonici, creativi, plini de viaţă. Mersul prin pădure, unde luminişurile alternează cu zonele întunecoase, e un adevărat duş scoţian de lumină, care ne scoate din amorţeală.

Muntele oferă o benefică terapie prin tăcere atat de necesară celor ce trăiesc în aglomeraţii urbane. Liniştea pădurii reglează procesele nervoase, face somnul odihnitor, calmează procesele mentale şi emoţiile. Modificările de temperatură, presiune și complexul de factori biometeorologici specifici zonelor de munte (radiații solare, mișcarea aerului, efectele vegetației), toate influențează pozitiv corpul uman, făcându-l mai sănătos și mai longeviv.

devon hawkins fqsIg60D9is unsplash

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.