Ce activități trebuie să realizăm toamna în grădină?

photo 1506655707926 d3ad49071b16

Pentru că vara s-a încheiat, nu înseamnă că încheiem plantarea și toaletarea grădinii. Din contră, există multe plante care sunt rezistente în condițiile climatice specifice toamnei. În plus, este cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor fructiferi. Știm cu toții că toamna cad frunzele îngălbenite și formează un adevărat covor cromatic pe gazonul nostru. Însă, nu este bine să menții frunzele căzute pe iarbă, deoarece acestea pot putrezi și pot forma bacterii care să afecteze solul și viitoarele plante. 

Indepărtează frunzele uscate, tulpinile, petalele și alte resturi vegetale. Dacă acestea sunt sănătoase, le poți depozita într-un recipient special, pentru a fermenta, ca să formeze compost natural. Pentru a grăbi descompunerea plantelor moarte, le poți mărunți cu ajutorul unui tocător de resturi vegetale. Din păcate, nu vei putea să le refolosești chiar din acest sezon, deoarece fabricarea compostului durează între 6 și 12 luni.

 Fie că vei înființa culturi de toamna, fie că vrei doar să pregătești terenul pentru anul viitor, ideal este să elimini complet buruienile de pe teren. Poți folosi erbicide sau, dacă vrei să-ți protejezi culturile de posibilele efecte secundare ale chimicalelor, poți elimina buruienile manual. Ai la dispoziție numeroase unelte care te pot ajuta, de la prășitoare și cultivatoare, până la furci și lopeți.

Cea mai importantă lucrare de toamna pentru orice cultură este aerarea. Practic, această lucrare simplă nu implică decât săparea pământului cu o cazma sau, dacă ai o suprafață mai mare cultivată, o motosapa. Astfel, asiguri un schimb mai bun de gaze între sol și atmosferă, dar și o reținere mai bună a apei în pământ, odată cu venirea ploilor. Dacă plănuiești înființarea unor noi culturi în această toamnă, sapă doar între rândurile de plante.

  • Odată ce pământul este afânat, este indicat să acoperi terenul cu un strat de mulci.

Acesta poate fi atât organic (compost, gunoi de grajd, paie, rumeguș, iarbă cosița, turbă) sau anorganic (pietriș sau folie geotextila). Pe lângă protecția împotriva intemperiilor, mulcirea ajută la menținerea umidității, îmbogățirea solului cu substanțe nutritive și împiedicarea dezvoltării buruienilor. Tot toamna este momentul sa aduni seminte de la cele mai frumoase legume, ajunse la maturitate, pentru plantele anului viitor! Eticheteaza-le si depoziteaza-le in locuri uscate, racoroase si intunecoase. Nu pastra semintele mai mult de 1-2 ani intrucat valoarea acestora germinativa se degradeaza in timp.

Planteaza plantele cu bulbi, fie ca este vorba de gradina de legume sau de gradina de flori. Usturoiul, arpagicul, lalelele, narcisele sau zambilele ingropate in pamant la sfarsitul toamnei vor asigura o intrare in vegetatie cat mai timpurie primavara urmatoare.

  • Bine de stiut!

Protejeaza de bruma si ingheturile timpurii plantele care sunt inca in vegetatie, precum si plantele multianuale (telina, leusteanul, capsunii). Pentru aceasta poti folosi un strat de paie, frunze uscate sau folii speciale antiinghet. Nu uita de instalatiile pentru irigarea gradinii. Goleste-le de apa pentru a evita degradarea acestora datorita inghetului.

photo 1492496913980 501348b61469

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.