Istoria murăturilor este veche, fiind unul dintre alimentele a căror reţetă a rămas aproape neschimbată de mii de ani. Deşi povestea murăturilor este lungă, explicaţia ştiinţifică a apărut de-abia în 1975 Nicolas Appert a descris procedeul de sterilizare a conservelor prin sterilizare termică. Omenirea a verbalizat de-abia după 2000 de ani un proces pe care îl folosea din cele mai vechi timpuri. Gospodina nu ştia ce face, dar a dedus ceea ce ştiinţa a confirmat mai târziu. Potrivit acesteia, în gospodăriile din România cel mai des se întâlnesc castraveţii muraţi, iar pe locurile următoare sunt gogoşarii şi murăturile asortate.
Cele mai bune murături sunt făcute cu legume culese în aceeaşi zi sau cu o zi în urmă. Încercaţi să micşoraţi timpul dintre procurarea sau culegerea legumelor şi murarea acestora. Asadar:
-
Măsuraţi ingredientele cu atenţie
-
Încercaţi să nu umpleţi borcanele prea mult
-
Folosiţi condimente şi verdeţuri aromate
-
Nu va grăbiţi când vine timpul să turnaţi saramura
-
Nu faceţi mai multe lucruri deodată când pregătiţi borcanele de murături
-
Muratul este un proces manual
-
Nu există experimente nereuşite în ceea ce priveşte muratul
-
Gândiţi-vă la murăturile dumneavoastră că la nişte piese de artă – Murăturile vor atrage atenţia şi complimentele prietenilor, după ce vor admira legumele, verdeaţa şi condimentele, frumos aşezate în borcane.
Trucuri:
Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă trebuie să respire. Printre fructele şi legumele din borcan strecurăm condimente precum boabele de piper şi de muştar, hreanul sau frunzele de dafin. Dau aromă, au un rol antibacterian şi sunt sănătoase. La alegerea legumelor şi fructelor pentru murat, înlăturăm tot ce e moale şi lovit. Preparăm saramura respectând un anumit raport între cantităţile de sare şi apă. După fiert, luăm soluţia de pe foc şi lăsăm să se răcorească 10-15 minute.
Murăturile nu vor face mucegai dacă vom adăuga în borcan un săculeţ din pânză rară umplut cu boabe de muştar, care să acopere bine suprafaţa murăturilor până la marginea borcanului.
Pentru o conservare indelungata si sigura, alege un otet cu un procent de acid acetic mai mare sau egal cu 5%. Otetul distilat sau alb este de asemenea recomandat, mai ales ca acesta nu va schimba culoarea legumelor conservate. Poti folosi otet din vin sau otet de mere daca acestea au concentratia de 5% acid acetic. Pentru a evita decolorarea legumelor sau fructelor pe care vreti sa le conservati, folositi apa pe care ati fiert-o in prealabil. Aceasta va fi mai putin dura.
Sarea, de asemenea, are un rol important in combaterea bacteriilor si prezervarea pe termen lung a muraturilor. De aceea, alegeti o sare cu concentratie mare de clorura de sodiu, cum ar fi sarea grunjoasa sau o sare fina, dar care este destinate muraturilor. Avantajul sari fine este ca aceasta se dizolva mai repede.