Scurtarea zilelor si lipsa luminii solare sunt considerate cauze de aparitie a depresiei sezoniere (SAD Seasonal Affective Disorder). Alte cauze posibile de aparitie a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultati de reglare a serotoninei, o substanta chimica cerebrala. Din senin, vrei să mănânci și să dormi mai mult, simți cum stările de tristețe te copleșesc, orice lucru banal îți declanșează anxietatea, iar emoțiile tale parcă s-au urcat într-un carusel fără oprire.
Simptomele tipice ale tulburarii afective sezoniere includ:
- dificultati de concentrare;
- oboseala si senzatie de lipsa de energie;
- scaderea interesului pentru activitatile zilnice si in special a celor sociale;
- lipsa dispozitiei (depresie, tristete sau apatie);
- cresterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrati (precum painea sau pastele fainoase);
- cresterea in greutate;
- somnolenta;
- pierderea interesului pentru sex;
- iritabilitate.
Aceste simptome debuteaza toamna, ating un maxim pe perioada iernii si dispar de obicei primavara. Exista un procent mic de indivizi care pot suferi de aceasta tulburare afectiva sezoniera pe perioada verii. 70-80% dintre cei cu tulburare afectiva sezoniera sunt femei, cel mai frecvent in jurul varstei de 30 de ani, dar afectiunea a fost de asemenea depistata si tratata cu succes si la copii.
O activitate fizica intensa pe parcursul zilei si in special dimineata devreme ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor depresive. Exercitiile fizice usoare, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati potrivite pentru a incepe o noua zi. De asemenea, o dieta sanatoasa si echilibrata ajuta in tratamentul oricarei forme de depresie.
Cu siguranță multe persoane trec prin stări trecătoare de melancolie, odată ce cad primele frunze. Însă aceste stări sunt naturale și nu au nimic de-a face cu depresia în sens medical. Spre deosebire de depresia care nu depinde de sezon, persoanele afectate nu suferă de tulburări de somn, ci de o necesitate sporită de somn. O altă caracteristică diferită este apetitul. Pacienții depresivi se confruntă cu o scădere a apetitului, în timp ce la persoanele cu depresie sezonieră se constată o creștere a apetitului, în special o poftă sporită de alimente bogate în carbohidrați și dulciuri. Vorbim de o depresie sezonieră atunci când aceasta se manifestă cel puțin doi ani la rând în același anotimp.
Pentru zile senine și un echilibru emoțional deplin, există plante cu efect benefic:
- Roinița (îți îmbunătățește tonusul psihic)
- Sunătoarea (readuce calmul și liniștea în viața ta)
- Schinduful (îți energizează organismul și mintea)
- Floarea-pasiunii (câștigă lupta cu anxietatea)
- Valeriana (te ajută să ai un somn lin).