Ce stii despre smochine?

photo 1562166458 4b0adb6498d4

      Smochinele cresc doar în zone călduroase, deci arborii trebuie plantați într-o zonă cu temperaturi de aproximativ  20 de grade Celsius. Este sensibil la ger, nerezistând sub  -15 grade Celsius, deci trebuie protejați pe timpul iernii. Cu puțin ajutor și anumite măsuri de siguranță, smochinii pot fi plantați pe toată suprafața României. Arborii de smochin ajung greu la maturitate și au nevoie de un sistem bine pus la punct de irigații, pentru că au mare nevoie de apă. Dacă au apă destulă și o climă favorabilă, smochinii pot avea și două recolte pe an.

     De pildă, puțină lume știa că fructul de smochin este, de fapt, floarea smochinului. Aceasta are o particularitate, fiindcă înflorește în interiorul smochinei, nefiind vizibilă la exterior. Poartă numele de  infructescenţă. O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi puteţi consuma câteva între mese, ca gustări, dar nu exageraţi cu cantităţile, mai ales dacă sunteţi la dietă.

      Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, care conferă senzaţia de saţietate, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia. Sunt surse bogate în calciu– mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Vitaminele din complexul B
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Zinc
  • Cupru
  • Mangan
  • Fier

Smochinele şi diabetul

Nu doar fructul este benefic pentru sănătate, ci şi frunzele acestuia. Cercetările arată că substanţele prezente în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge.

Beneficiile smochinelor pentru piele

În medicina tradiţională, smochinele sunt des utilizate pentru proprietăţile lor benefice asupra afecţiunilor pielii, cum ar fi eczemele, vitiligo şi psoriazisul Smochinele crude pot fi folosite şi pentru prepararea unor masti faciale hidratante. Nu trebuie decât să zdrobiţi cu furculiţa miezul smochinelor. Adăugaţi o linguriţă cu iaurt, pentru un plus de hidratare.

Îţi cade părul?

Extractul de smochine este un ingredient des întâlnit în şampoane, balsamuri şi măşti, deoarece se consideră că acesta întăreşte şi hidratează în acelaşi timp firul de păr, promovând regenerarea acestuia.

Efecte adverse ale consumului de smochine

Evitaţi să consumaţi smochine dacă urmaţi un tratament cu anticoagulante, deoarece vitamina K din fructe poate subţia excesiv sângele, favorizând apariţia anemiei şi a intoxicaţiilor la nivelul ficatului.  Consumate în cantităţi mari, smochinele pot duce la diaree.

photo 1512010303412 55c25d71ba7c

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.