Prunele fac parte din aceeași familie ca piersicile, nectarinele și caisele. Prunele diferă însă atât ca mărime, ca textură, cât și ca aspect. Sunt de mai multe culori (roșiatice, violet, verzi, galbene), cu pulpă roz, galbenă sau portocalie. Aceste fructe au crescut pentru prima dată în China acum mii de ani, apoi au pătruns rând pe rând în Japonia, Europa și America. În prezent există peste 2000 de soiuri de prune în întreaga lume.
Trebuie sa stim ca sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. Fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman. Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele au şi proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri.
Asadar:
- Ideale la dietă
- Previn bolile de inimă
- Sunt pline de carbohidraţi buni
- Bogate în vitamina C
- Benefice pentru oase
- Combat anemia
- Tratează constipaţia
- Previn diabetul
Ca să fie gustoase și sănătoase, prunele trebuie să aibă o textură fermă, dar să se simtă moi la atingere. Acestea necesită depozitare în frigider, dacă vrei să le oprești procesul de coacere sau în fructieră, dacă vrei să se mai coacă puțin. Sfatul nostru este să consumi prunele când sunt coapte în totalitate, pentru că numai atunci organismul tău se va bucura de cantitatea maximă de antioxidanți.
Prunele se consumă cu tot cu coajă pentru că aceasta conține o serie de fibre și antioxidanți, substanțe numai bune pentru organismul tău. Înainte de a fi consumate, prunele se spală cu apă rece. Sunt ușor de integrat în alimentație. Se pot consuma pe post de gustare, dar și sub formă de compot, gem sau în diverse rețete de desert.
Atenţie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide, dar în schimb se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.