Ce trebuie să știi când vrei să cumperi o locuință?

photo 1560518883 ce09059eeffa

A sosit momentul. E vremea să te așezi la casa ta, să duci povestea mai departe. Poate că ești cu gândul la căsătorie, ori ai făcut-o. Poate că doar ti-ai schimbat job-ul și te-ai mutat în alt oraș sau vrei să ai mai multă independență și pleci din casa părintească. Oricare ar fi situația, o casă reprezintă o achiziție însemnată, o investiție majoră pe care trebuie să o tratăm cu seriozitate.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să stabilim bugetul disponibil, fixând o limită superioară peste care nu vom trece, indiferent ce ne spune partea emoțională. Acest aspect, emoțional, trebuie să învățăm să îl ponderăm. Pentru că vom fi tentați să pierdem mulți bani pe parcursul negocierii, din prea mult drag de a obține proprietatea visurilor noastre.

Dar să o luăm cu începutul. După ce am stabilit bugetul și vârful acestuia, analizăm piața imobiliară și începem să fim interesați de ce se întâmplă în zona aleasă. Gradul de civilizație, punctele de interes social, transportul, zonele de recreere, traficul. Dacă avem posibilitatea să efectuăm vizite în diferite ore ale zilei, am putea schița și mai bine conturul aspectului social.

photo 1530745526862 2c023755af7a

Apoi, după această „scanare”, devenim interesați în detaliu de locuință. Analizăm aspectele exterioare: structura blocului, fisurile, curtea, casa scării. Dacă optăm pentru o casă, verificăm dimensiunea curții, starea gardului, poziția casei față de întreaga suprafață a terenului, starea construcției și a anexelor.

Sfaturi pentru o negociere fructuoasă:

  • Nu vizita proprietatea de mai mult de două ori
  • Fă o ofertă rezonabilă
  • Ai întotdeauna o altă opțiune
  • Stabilește un termen limită pentru acceptarea ofertei
  • Adună cât mai multe informații despre vânzător
  • Demonstrează flexibilitate față de termenii contractului
  • Explică vânzătorului de ce opțiunea prezentată este cea mai bună

Știm, deloc ușor, mai ales când știi că îți cam îndeplinește criteriile…mai puțin bugetul. Mai mult, trebuie să știm că în astfel de situații este important să nu te lași impresionat încă de la început de proprietate. Poți chiar să te folosești de micile imperfecțiuni existente în acea casă, în avantajul tău: pereți imperfecți, o amplasare într-o zona mai puțin bună, un etaj mult prea sus sau alte defecțiuni vizibile în interior. Toate aceste puncte slabe, ușor exagerate, te pot ajuta în negocierea prețului final. Trebuie vizionată fiecare camera în parte. De asemenea, mare atenție la îmbunătățirile făcute, din ce cauza s-a recurs la ele și cât de veche este locuința. Poți creste puțin suma pe care trebuie să o investești pentru renovarea locuinței.

Peste toate, insă, trebuie să adăugăm răbdare. Și optimism, chiar și atunci când vânzătorul spune că nu mai scade pretul. Ce e fix în viața aceasta? Zâmbește. Ascultă. Și nu forța mâna destinului. Pentru că toate se așază cum trebuie. 

photo 1585128833421 cb27e4911276

Autor: Geanina Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.