Îți amintești de somnul odihnitor al copilăriei? De acea căldură care te cuprindea sub pilota făcută de bunica cu propriile mâini? Ei bine, putem recrea din acea magie și în prezent. Căci obiceiurile ne-au rămas, stăm la fel ghemuiți și ne lăsăm încălziți…găsim astfel o poartă a timpului și redevenim copii.
Care sunt regulile pentru un somn odihnitor care ne face să credem că dormim în puf?
Activitățile pe care le facem în timpul zilei depind în mare parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim, când organismul nu doarme, ci lucrează pentru a sprijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține sănătatea fizică. În cazul copiilor și adolescenților, somnul susține și sprijină procesul de creștere. Atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțini creativi și ne imbolnavim mult mai repede. Somnul este o nevoie fizologica de baza, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista.
Somnul odihnitor presupune: 10 – 11 ore la copii; 8,5 – 9,5 ore la adolescenți si 7-9 ore la adulți.
Beneficii:
- Stimulează imunitatea
- Menține greutatea sănătoasă
- Îmbunătățește activitatea psihică
- Previne diabetul zaharat
- Crește apetitul sexual
- Scade riscul de boli de inima
- Stimulează fertilitatea
- Îmbunătățește memoria
Obiceiuri de somn sănătoase:
- Adoptă un program de somn
- Evita să dormi după-amiază
- Fă mișcare zilnic
- Evita alcoolul, țigările și mese grele în timpul serii
- Pregătește camera pentru somn
- Dormi pe o saltea confortabilă
- Alege pernele potrivite
Persoanele anxioase, stresate, furioase au deseori dificultăți de adormire sau se trezesc frecvent în cursul nopții. Este necesar să va înțelegeți motivele de îngrijorare și să va controlați atitudinea gândind pozitiv. Este prudent să va adresați medicului neurolog dacă prezentați semnele sau simptomele următoare:
- oboseală sau somnolență diurnă excesivă, adormire în momente nepotrivite
- sforăit însoțit de pauze de respirație
- tulburări de adormire sau de menținere a somnului, necorectate după îmbunătățirea stilului de viață
- somn neodihnitor
- durere de cap matinală frecventă
- senzație de amorțeală, crampe în picioare sau brațe în timpul nopții
- somn agitat
Acum, fiindcă știm care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont pentru a dormi în puf, ne putem cufunda în căldura amintirilor și să deschidem zestrea sufletului atunci când simțim că e prea frig în noi sau afară. Pentru că avem super-puteri și putem face acest lucru.
Copiii care vin lângă noi și cresc asimilandu-ne gesturile, trebuie învățați să descopere frumusețea lucrurilor simple. Să aibă amintiri senzoriale pe care, peste ani și ani, resimțindu-le, vor incepe să capete și ei super-puteri…