Circulația sângelui, splina și colesterolul

alexandr podvalny tE7 jvK YU unsplash

Splina este un organ cheie în susținerea sănătății sistemului imunitar, responsabil în principal cu producerea și distrugerea celulelor sangvine, precum și cu stocarea sângelui. Splenomegalia apare când splina crește în dimensiune, de la 100-250g la 400-500g. Creșterea poate fi cauzată de anumite boli, situație în care se impune tratamentul specific bolii cauzatoare, în principal, pentru a preveni o posibilă ruptură, care poate provoca sângerări interne severe și care pune viața în pericol.

Deși o splină mărită este de obicei detectată în timpul unui examen fizic, la unii oameni, în special cei cu constituție subțire, uneori, splina sănătoasă, de dimensiuni normale, poate fi simțită în timpul palpării. Medicul poate confirma diagnosticul de splină mărită prin unul sau mai multe dintre aceste teste:

  • Analize de sânge, cum ar fi o hemoleucogramă completă, pentru a verifica numărul de celule roșii din sânge, celule albe și trombocite
  • Scanare cu ultrasunete sau tomografie computerizată (CT) pentru stabili dimensiunea splinei 
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a urmări fluxul de sânge prin splină.

Tratamentul pentru ruptura splinei constă în efectuarea unei intervenții chirurgicale, pentru a evita șocul hipovolemic și moartea pacientului. Chirurgia poate fi restaurativă sau cu îndepărtarea organului, iar în această situație pacientul poate deveni mai sensibil la infecții. Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul uman, deoarece astfel se pot preveni și/sau împiedica hemoragiile. Un tromb este un cheag sanguin care se formează într-un vas de sânge și care rămâne acolo. Un embolism este acel cheag sanguin care circulă de la locul în care s-a format către un alt loc din corp. 

Câteva dintre simptomele sau semnalele de alarmă principale care sugerează formarea unui cheag de sânge:

  •  Umflarea unui membru

  • Dungi roșii de-a lungul venelor

  • Durere în piept și respirație îngreunată

  • Tuse inexplicabilă

  • Vărsături sau diaree

  •  Dureri de cap cronice

Există alimente care funcționează ca anticoagulanți naturali, substanțele pe care le conțin reducând capacitatea sângelui de a forma cheaguri.

Turmeric

Ghimbirul

Ardei Cayenne

Usturoiul

Scorțișoară

Ananasul

Atunci când nivelul colesterolului total este nesănătos, crește riscul unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral sau atac de cord. Așa cum unele alimente contribuie la reglarea nivelului de colesterol, la scăderea celui rău (LDL) și la creșterea celui bun (HDL), există și unele băuturi care ajută la gestionarea nivelului de colesterol: ceaiul verde, laptele de soia, băuturile de ovăz, sucul de roșii, smoothie-urile de fructe de padure, băuturile din cacao.

Mai mult, renunțarea la fumat, efectuarea de exerciții fizice, administrarea unor suplimente cu proteine din zer, evitarea grăsimilor saturate, aportul de alimente bogate în acizi grași Omega-3, toate contribuie la reducerea colesterolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.