Codul bunelor maniere – pentru restaurant sau petreceri private

photo 1522413452208 996ff3f3e740

Limbajul corpului si bunele maniere sunt cele doua lucruri cheie care permit oamenilor din jurul nostru sa isi formeze o prima impresie despre noi. Respectarea regulilor de baza ale comportamentului la cina este cheia pentru a avea parte de momente fericite si speciale alaturi de prieteni si de cei dragi.

Mare atentie la postura. Oamenii se pot simti incomod daca observa pe cineva care isi petrece intreaga seara cu ochii in farfurie, cu umerii cocosati sau cu coatele intinse. Acestea pot da senzatia de disconfort sau chiar de faptul ca persoana respectiva este interesata doar de mancare. Asadar, nu uita sa tii spatele drept, mainile pe masa si capul la nivelul ochilor celorlalte persoane.

Tacâmurile aşezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu ştiu ce lingură, furculiţă sau cuţit să folosească. Dacă eşti invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă aşezate o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se folosește obiectul cel mai îndepărtat de farfurie şi tot aşa. Dacă eşti invitat la cineva acasă la cineva, aşteaptă prima mişcare a gazdei şi urmează-o. Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie şi NU înapoi pe masă şi nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, aşază furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.

Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, nu pe farfurie.

Dacă eşti invitat la cineva la masă şi nu există cartonaşe care să îţi indice locul, aşteaptă să îţi indice gazda unde să stai. Este neplăcut atât pentru tine, cât şi pentru gazdă să vină să te ridice. Când te-ai aşezat, picioarele trebuie să stea ferm pe podea. Nu se întind picioarele în faţă, nu se îndoaie sub scaun, nu se stă picior peste picior. Coatele trebuie păstrate pe lângă corp. Nu te apleci peste farfurie când mănânci. Mâncarea se aduce spre gură.

Asadar:

 • Nu vorbi cu gura plina. Nu doar ca este neplacut, insa te poti ineca daca nu esti atent.
 • Mananca intr-un ritm constant. O masa nu ar trebui sa fie o cursa. In plus, consumul mai lent al mancarii este mai bun pentru tine – senzatia de satietate apare mai repede
 • In cazul in care bei ceai sau cafea, nu folosi lingura pentru a soarbe bautura. 
 •  Daca ai nevoie sa pleci de la masa pentru putin timp, cere-ti scuze.
 • In cazul in care ai nevoie de ceva de la masa, nu te intinde sa il iei. Roaga pe cineva sa te ajute si sa ti-l ofere.
 • Nu lasa mancarea in farfurie, este nepoliticos.
 • Nu te concentra doar pe mancare. Acorda o atentie si oamenilor din jurul tau.
 • Intotdeauna priveste persoana care vorbeste cu tine. Si nu intrerupe.
 • Nu este nimic in neregula daca vrei sa pleci de la masa. Insa, nu lipsi o lunga periaoda de timp.
 • Mentine un ton calm al vocii tale, in orice moment.
 • Nu iti verifica niciodata machiajul sau nu iti aranja parul la masa.
 • Nu te uita pe telefon in timpul mesei. Daca vrei sa vorbesti cu cineva, cere-ti scuze, paraseste putin zona si intoarce-te in momentul in care iti poti concentra atentia asupra celor de langa tine.

La restaurant

Primul care intră în restaurant este bărbatul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă. La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.  La garderobă, prima care se îmbracă este doamna.Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.

 • Decide din timp ce vrei să mănânci. Evită expresiile “nu-mi pasă”, “orice”, “și mie la fel”. Prima alege femeia, apoi bărbatul. Bărbatul e cel care comandă alcoolul și cere nota de plată.
 • Nu intimida ospătarul. El își știe meseria. Unii oameni se dau mai în spate sau în lateral când ospătarul face servirea.

Când stai cu cineva la masă, nu pune telefonul pe masă și cu atât mai mult, nu te uita în telefon în timp ce vorbiți. Acest gest denotă lipsă de respect și arată că telefonul este mai important decât discuția pe care o porți. Când pleci de la masă, ridică-te cu tot corpul, nu te sprijini de masă sau de spătar.

photo 1561065270 5c2af775b542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.