Mese copioase de Sărbători? Trucuri pentru a ne menține în formă

photo 1608835149361 d1f71c746ab0

In fiecare an intampinam sarbatorile cu preparate gustoase, cu bauturi carbogazoase, cu putin alcool, dar si cu deserturi carora nu le putem rezista. Chiar daca nu ai mancat prea mult, organismul tau resimte faptul ca ai gustat cate putin din fiecare.

După ce ai terminat de mâncat, preţ de câteva momente te vei simţi foarte bine, una dintre cele mai mari nevoi ale organismului este pe deplin satisfăcută. Însă imediat cum stomacul tău nu va mai primi alimente şi procesul de digerare va începe, atunci vor apărea şi problemele digestive. Motiv pentru care se recomandă să îi dai o mână de ajutor organismului. Opteaza pentru suplimente precum carbunele vegetal. Acesta va ameliora acea senzatie neplacuta de indigestie si iti va face organismul sa functioneze din nou bine. Alege ceaiuri care faciliteaza digestia cum sunt: ceaiurile de musetel, rozmarin, verbina sau anason verde.

Este gresit sa iti privezi organismul de mancare a doua zi dupa o sarbatoare in care ai mancat copios. Incepe ziua cu o cana de apa calda cu lamaie, pe care sa o sorbi pe tot parcursul zilei. Apa calda cu lamaie alcalinizeaza corpul, accelereaza metabolismul si previne aparitia poftelor de gustari nesanatoase pe parcursul zilei. Hidratarea este esentiala in aceasta perioada – apa curata ficatul si rinichii, eliminand toxinele.

Maseaza-ti stomacul cu uleiuri esentiale

Daca te simti rotund ca o gogoasa, fa-ti un masaj pe stomac cu o combinatie din cateva uleiuri esentiale cu efect antiinflamator. Cele mai indicate sunt cele de menta, lamaita, priboiul (geranium) si tamaia. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a evita regretele de dupa sarbatori, este sa mananci cu moderatie. Fa tot posibilul sa eviti produsele cu gluten, lactatele si gustarile pe care nu le consumi de obicei. Daca ai decis sa mananci ceva, fa-o cu recunostinta si moderatie si apreciaza iubirea pusa in pregatirea meselor.

Totusi, trebuie sa stim cand apare indigestia:

Indigestia poate fi recunoscută foarte ușor, cele mai frecvente simptome fiind durerea resimțită în abdomenul superior însoțită de o stare generală de disconfort și o senzație de arsură în piept. Totodată, eructația poate fi un alt semn că procesul de digestie nu decurge corespunzător. De asemenea, un semnal de alarmă este și faptul că senzația de sațietate persistă multă vreme după masă, iar acest aspect provine din faptul că stomacul digeră mâncarea cu dificultate. Alte simptome care pot însoți sau au legătură directă cu indigestia sunt balonarea, senzația de greață și starea de vomă.

Remedii naturiste pentru indigestie

Dacă indigestia este cauzată de mâncatul în exces, o linguriță de ghimbir ras sau o cană de ceai de ghimbir administrate după masă vor face minuni. Senzația de greață care se instalează în cazul indigestiei poate fi combătută cu o cană de ceai de mentă, de preferat rece, dar nu obligatoriu. De asemenea, ceaiul de fenicul are rolul de a ameliora indigestia atunci când aceasta este provocată de alimente grase sau picante.

Sfaturi utile în combaterea indigestiei

Pentru că indigestia este relaționată cu stresul, inclusiv cu anumite disfuncții psihice, așa cum sunt depresia și anxietatea, tehnicile de relaxare joacă un rol deosebit de important alături de exercițiile fizice. Astfel, meditația, yoga, plimbările în natură, aromoterapia, reflexoterapia, acupunctura, dar și terapia cognitiv-comportamentală joacă un rol deosebit de important în tratarea indigestiei în timp. Pe de altă parte, este deosebit de important să menținem greutatea corporală în limite normale și să evităm dietele dezechilibrate.

Un somn odihnitor este mai bun decat orice alt remediu – Agitația din timpul sarbatorilor, cu invitații, prietenii și familia, îți provoaca momente de stress, diminuandu-ti energia. Reincarca-ți bateriile încercând să dormi cel puțin opt ore pe noapte.

photo 1463183547458 6a2c760d0912

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.