Primele covoare au apărut în Asia, în casele improvizate ale popoarelor nomade, din necesitatea de a crește temperatura locuinței. În timp, confecționarea lor a devenit o adevărată artă, iar covorul a început să devină, încet-încet, dintr-un simplu obiect util, un element de decor din ce în ce mai important. În zilele noastre covorul și-a depășit cu mult rolul practic: el poate da personalitate casei și poate ajunge chiar element de decor dominant, în jurul căruia poți structura stilul de amenajare al întregii încăperi.
Avantajele covoarelor:
-
Pot amplifica acustica încăperii, cu alte cuvinte pot deveni elemente sine qua non pentru camerele în care îți repeți partitura la pian
- Pot îmbunătăți considerabil aspectul unei încăperi, dar si climatul
-
Pot transforma orice încăpere într-un loc mai prietenos/ primitor;
-
Oferă un grad mai mare de confort (comparativ cu parchetul, gresia, pardoseala de lemn).
-
Le poți curăța la fel de ușor precum cureți parchetul, nu necesită îngrijiri speciale;
-
Sunt ideale dacă ai copii cărora le place să se joace frecvent pe jos;
-
Previn zgârierea podelei sau a parchetului.
Regula generala spune ca picioarele din fata ale mobilierului trebuie sa fie pe covor, iar cele din spate in exteriorul lui. Trebuie subliniat că un covor nu trebuie să ocupe întreaga pardoseală a încăperii, așa cum o poate face mocheta. Spre deosebire de mochete, covoarele au și un pronunțat (sau mai ales) rol decorativ, fiind așezate, de regulă, astfel încât să accentueze principala zona de activitate a camerei. Covoarele cu laturile de 2×3 sau 3×4 metri sunt potrivite pentru livingurile mari, de cel puțin 22-24 mp, în timp ce modelele cu dimensiuni cuprinse între 1,5×2, 1,8×2 sau 1,5×1,5 sunt ideale pentru livingurile mai mici. În cazul unei sufragerii spațioase covorul poate fi așternut în fața canapelei, iar fotoliile amplasate chiar pe maginile covorului.
În cazul unei camere mari și luminoase, un covor închis la culoare va crea un contrast plăcut. Culorile închise dau sentimentul de confort și căldură, în timp ce culorile deschise și pale creează iluzia de spațiu aerisit.
Pentru zona de luat masa, alege un covor care este suficient de mare cât să includă și scaunele, chiar și atunci când sunt trase înapoi de la masă. Dacă vrei un covor cu fir pentru zona de luat masa, alege totuși unul cu fir scurt. Nici murdăria, nici picioarele scaunului nu se vor prinde la fel de ușor ca în cazul unui covor cu fir lung.
– Daca ai ales sa pui patul pe mijloc in dormitor, atunci vei avea nevoie de doua covoare cu dimensiuni reduse. Poti alege niste covorase tip pres cu impimeuri vesele sau covorase rustice sau blanuri naturale sau ecologice.
– Daca una dintre laturile patului este lipita de perete, atunci poti opta pentru un covor lung si ingust, asezat in asa fel incat sa iti fie la indemana in fiecare dimineata cand cobori din pat sau in fiecare seara. Lungimea covoraselor nu ar trebui sa fie mai mare decat lungimea patului, iar intre covorase trebuie sa ramana suficient spatiu liber pe pardoseala.
În mod obișnuit, se va da prioritate materialelor naturale, cum ar fi lâna. Durata de ”viață” a unui asemenea covor este de aproximativ 10 ani. Covoarele din materiale artificiale ţin chiar mai mult decât atât. Acestea nu sunt prea capricioase şi rezistă la umiditate.
- Rotirea periodică
Dacă un covor este așezat într-o zonă cu trafic intens, de regulă, este o idee bună să-l rotești regulat (și să-l întorci pe cealaltă față, dacă are două fețe). În acest fel, se reduce atât uzura, cât și riscul de decolorare de la lumina directă a soarelui. În plus, covorul se uzează uniform și rezistă mai mult. În cazul în care canapelele, mesele sau scaunele tale lasă amprente pe covor, le poți scoate cu ușurință cu apă și o perie moale.
- Aspirarea
Aspirarea unui covor este adesea suficientă pentru a-l menține curat și ar trebui aspirat cât mai des posibil; de preferință, cel puțin o dată pe săptămână. Aspirarea îl va menține frumos și curat și va preveni pătrunderea prafului și murdăriei și deteriorarea fibrelor. Este o idee bună să aspiri și sub covor din când în când, deoarece multă murdărie poate trece prin fire sau țesătură. În general, se recomandă să speli un covor doar atunci când murdăria nu poate fi îndepărtată prin aspirare.