Despre magia Crăciunului

photo 1545622783 901effb998a8

Crăciunul este prima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de Anul Nou. In toate aceste zile se intampla ceva magic. Dincolo de aceste vremuri pe care le traim cu prea multa graba, punem pe pauza agitatia si incepem sa vedem: fulgii cum cad si se asaza fara graba, luminile ce impodoboesc brazii, rasuflarea copiilor care il asteapta pe Mos Craciun, povestea Mantuitorului care se naste incalzit de aburul animalelor. Mirosul cozonacilor, vorbele bunicilor, glasul colindatorilor…

Invăţaţi-vă copiii să preţuiască valoarea satului, căci dacă cresc şi n-au apucat s-o cunoasca vor fi săraci sufleteşte! Îndemnaţi-vă copiii să colinde, învăţaţi-i să zică ,,bogdaproste” când primesc ceva, insuflaţi-le dragostea pentru oamenii satului, pentru bătrânii de la care pot învăţa atâtea lucruri! Pune-i copilului trăistuţa de gât şi poartă-l pe toate uliţele din casă în casă, lasă-l să vorbească cu sătenii, să bucure şi să se înveselească.Tu, cel care vezi cum timpul îţi scutură pe păr argintiul zăpezii, aşteaptă-i, oferă-le bolindeţii cu drag!  Satul, orasul si Romania intreaga are nevoie de fiecare dintre noi, de fiecare generaţie sa ii purtam zestrea!

  • Ce trebuie sa stim:

Gospodinele știu că toata casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, când nu mai au voie să dea cu mătura, pentru că o veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă. Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case. Vâscul apare în mai multe culturi, iar originea sa nu este cunoscută.În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.

De asemenea, în ziua de Ajun, cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează tăiau pe jumătate un măr. Dacă fructul avea viermi la interior, credința era că omul va fi urmărit de boală. Un măr putred însă anunța moartea. O altă tradiție specifică Munteniei, Olteniei și Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul și vor da mai mult lapte.

În data de 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale de Crăciun: tobă, lebăr, sarmale, caltaboși, colaci, cozonaci, pită, prăjituri, salate, cârnați sau friptură. Carnea folosită pentru prepararea bucatelor de Craciun este proaspătă, întrucât de Ignat, în data de 20 decembrie, are loc un alt obicei: tăierea porcului.

Sarbatori binecuvantate!

photo 1481481525014 91e77115eace

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.