Durerile de cap- la ce trebuie sa fii atent

photo 1516027828283 84217f09f3c4

Poate ca de vina e trecerea la ora de iarna, poate ca prea multa agitatie cotidiana sau semnalele organismului pe care le ignoram. Oricare ar fi motivul, durerea de cap gaseste  modalitati suficiente sa apara. Asadar, trebuie sa stim ca exista trei tipuri mari: tensiune, migrena si cefalee de tip cluster.

Durerile de cap primare apar din cauza unei hiperactivități a creierului sau ca urmare a unei hipersensibilități la durere a vaselor de sânge, a mușchilor și a nervilor capului sau gâtului. 

Durerile de cap secundare, prin comparație, apar atunci când alte probleme de sănătate stimulează nerviisensibili la durere de la nivelul capului. Există un număr mare de factori secundari care ar putea duce la apariția durerii de cap:

  • mahmureala; o lovitură la cap; deshidratarea; foamea; oboseala; glaucomul;
  • un aer poluat sau prezența unor substanțe iritante în aer; gripa;intoxicarea cu monoxid de carbon;
  • atacurile de panică;sinuzita;problemele dentare;
  • stresul;consumul excesiv de cafea sau de nicotină;
  • hipertensiunea arterială;presiune de la purtarea unei căști de protecție prea strâmte;
  • atacul vascular cerebral; tumorile pe creier; cheagurile de sânge.

Tensiune. Acesta este cel mai frecvent tip de durere de cap. Un episod tipic produce o durere surda, intepatoare pe ambele parti ale capului si il simti ca intr-o menghina. Durerea mai poate cuprinde si umerii sau gatul. Episodul poate tine de la 30 de minute la 7 zile. Desi cauza  senzatiei de tensiune nu este cunoscuta, declansatorii pot fi stresul, oboseala si lipsa somnului.

Migrena. Migrenele sunt mai severe si pot fi cu-adevarat debilitante. Durerea este frecvent centrata pe o parte a capului, debutand in jurul ochiului si tamplei si raspandindu-se catre spatele capului. Episoadele pot dura intre 4 si 72 de ore. Uneori migrena poate fi precedata, “anuntata” de simptome ca furnicaturi, senzatia de amorteala la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scaderea vederii – acest tip de migrena fiind cunoscuta sub numele de migrena cu aura.

Cefaleea de tip cluster. Acestea sunt de cinci ori mai frecvente la barbati decat la femei. Numele provine de la faptul ca se manifesta in clustere (grupuri); de exemplu, intre 1 si 8 dureri pe zi pe o perioada de 1-3 luni care pot recidiva o data la cativa ani. Durerea este destul de severa si intotdeauna se manifesta pe o parte a capului. Durerea debuteaza abrupt si dureaza, in medie, intre 30 de minute si 1 ora. De asemenea, ochiul de pe partea dureroasa se poate inrosi si poate lacrima, pleoapa cade frecvent si incepe sa curga nasul. Majoritatea persoanelor devin nelinistite si agitate in timpul unui episod de cefalee, iar greata si sensibilitatea la lumina sunt si ele frecvente. 

  • Cefaleea sinusala. O infectie a sinusurilor poate provoca durere de frunte, in jurul nasului si ochilor, la nivelul obrajilor sau dintilor superiori. Cand infectia se amelioreaza, durerea dispare.
  • Senzatia de “inghetare a creierului”. Unele persoane dezvolta o cefalee ascutita, brusca, atunci cand mananca sau beau ceva rece. Durerea trece de obicei in cateva minute.
  • Cefaleea de miscare. Exercitiile fizice intense pot uneori sa declanseze o durere de cap. Asigura-te ca te hidratezi bine inainte si dupa ce faci miscare. De ajutor mai pot fi medicamentele antiinflamatoare.

Urmatoarele simptome necesita o evaluare de catre medicul neurolog:

– Daca ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe saptamana
– Cefalee  care pare  sa se tot agraveze si nu se amelioreaza cu nici un tratament
– Daca e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee
– Daca iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe saptamana pentru cefalee
– Daca cefaleea apare dupa efort fizic, stranut, tuse, aplecarea capului

Alternative:

Suplimentarea cu magneziu sau complexul de vitamine B ajută la reducerea durerii de cap. Similar, urmarea recomandărilor de mai jos poate diminua migrenele:

  • Aplică o compresă caldă sau rece pe frunte ori gât, însă evită temperaturile extreme;
  • Învață să gestionezi și să reduci stresul prin exerciții de respirație, yoga sau meditație;
  • Adoptă un stil de viață echilibrat, ia cel puțin trei mese pe zi și menține nivelul zaharului din sânge în parametri normali;
  • Evită alimentele care ar putea cauza apariția durerii de cap – în această categorie intră ciocolată, alunele, iaurtul, brânza maturată și preparatele din bucătăria chinezească. Chiar și vinul roșu conține tiamine, histamine și sulfiți care, în cantități mari, pot duce la migrene;
  • Fă mișcare regulat și odihnește-te suficient;
  • Evită dușurile prea fierbinți, deoarece acestea amplifică durerea.
photo 1586473219010 2ffc57b0d282

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.