Poti incepe sa iti aduci mancare de acasa fara teama ca esti diferit. Iti poti inspira colegii sa inceapa sa consume salate sanatoase, complete, bogate in nutrienti. Prânzul la birou nu trebuie să însemne numai sendvişuri, covrigi cu iaurt sau alte alimente ronţăite pe tastatură. Poate fi ceva delicios, plin de vitamine şi, mai ales, uşor de făcut şi transportat.
In zona Milano, unul din simbolurile rapidității și eficienței tipice zonei de Nord a Italiei este la schiscetta. Adică ceea ce în românește se numea cândva sufertaş. Mai nou, lunch box, în limbaj internațional: un obiect care în ultimii ani începe să fie redescoperit. O dovadă este oferta comercială foarte variată pe marile situri de e-commerce. Conform unui studiu, în Italia 7 din 10 angajați își aduc mâncare de acasă sau, dacă e posibil, mănâncă acasă. La extrema cealaltă, în Statele Unite, reiese dintr-un alt studiu, circa jumătate dintre angajați se plâng că nu reușesc să mănânce sănătos când sunt la muncă.
În România, mai multe studii scot la iveală faptul că angajații români sunt preocupați teoretic să mănânce sănătos dar realitatea e destul de departe de dorințe. Cei mai mulți mănâncă în fugă un sandwich pe care și-l pregătesc acasă. Restul, mănâncă fast food și foarte puțini aleg salatele.
Asadar, cateva idei:
- Salată fusion de năut, pui, avocado, măsline kalamata
Năutul fiert, roșiile făcute bucăți mici, avocado tăiat în cuburi. Li se adaugă măslinele și un dressing ușor de iaurt aromatizat cu puțin usturoi, muștar, suc de lămâie, ulei de măsline, sare, piper. O soluție ingenioasă pentru un dressing mai dens este ca o parte din avocado să îl treceți rapid prin blender împreună cu restul ingredientelor.
- Salată de orez cu ardei, castraveți, morcovi, frunze de chives (sau ceapă verde), măsline, șuncă de Praga
Salata rece de orez este un clasic al bucătăriei italiene, se poate pregăti și păstra în frigider 2-3 zile. În timp ce orezul se răceşte, pregătim restul de ingrediente, secretul e să fie tăiate toate mici: ardeii şi castraveți se taie cuburi de circa 1 cm, iar morcovii se dau pe răzătoare. Măslinele se taie în două eliminând sâmburii, dacă e cazul. Şunca de Praga se taie sau se rupe direct cu mâna în bucăți mici. Frunzele de ceapă verde cât mai crudă se taie cât de mic posibil. Se combina cu uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare, piper, pătrunjel tăiat şi el cât mai fin. O variantă interesantă este cea în care se adaugă porumb si mazăre din conservă.
-
Salată pentru toate anotimpurile din mere, pere, morcov, rucola, nuci, parmezan
Este o salată versatilă care se poate consuma în toate cele patru anotimpuri. Merele, perele și morcovii se taie în felii subţiri de 2-3 mm. Peste ele se adaugă frunze de rucola, parmezan tăiat felii foarte subțire și miez de nucă bucăţele. Se completează cu ulei de măsline, puțin suc de lămâie, sare și piper
-
Salată în stil nemțesc de cartofi, conopidă, ardei, ceapă verde, măsline, cu maioneză light
Cartofii și conopida se fierb la vapori și se lasă la răcit. Se taie ardeii în felii subțiri și lungi de câțiva centrimetri, ceapa verde cât mai mărunt. Măslinele fie se taie în două, fie se lasă întregi. Într-un blender amestecăm un ou fiert, o linguriţă de muștar, 2-3 linguri de iaurt, ulei, sare, piper, opțional suc de lămâie.
-
Salata iceberg, curcan in sos de soia si mozarella
Ingrediente pentru o portie: spalati si rupeti bucati o mana de salata iceberg , taiati o rosie bucati, taiati o jumatate ardei capia rosu fasii, dati pe razatoare un morcov mic, tocati cateva migdale, rupeti bucati 50 de grame de mozarella, gatiti la tigaie wok vreo 5 minute 100 de grame piept de curcan taiat cubulete si marinat cu 2 linguri sos de soia dulce, sare, piper, o lingura ulei, usturoi granulat. Presarati peste curcan seminte de susan.
-
Salata cu influente mexicane
Incepi prin a turna in borcan dresingul preferat preparat in prealabil, pe baza de ulei de masline si zeama de lamaie, de exemplu, cu condimente clasice, adica sare, piper, poate busuioc si oregano sau fulgi de ardei dulce sau iute, orice iti place. Adauga porumb, linte rosie sau fasole neagra, fierte sau de la conserva, cuburi de ardei rosu, capia sau gogosar, rosii cherry tocate, salata verde, avocado si branza rasa sau taiata cuburi, de preferinta de capra, dar poti alege si feta sau de care iti place. La birou nu trebuie decat sa versi continutul borcanului in castron si sa amesteci ingredientele.