Tradiții și superstiții de Revelion și de Anul Nou

photo 1528743022035 052b267dc757

Una dintre superstițiile legate de noaptea dintre ani se referă la vestimentație. Se spune că hainele noi, dar și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani. Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund.

 • Manâncă pește – așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an! 
 • Consumă carne de gâscă si struguri – vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău. Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug! Copiii merg la sorcovit cu o nuia îmbrăcată în hârtie colorată, flori, ciucuri. Este bine să-i primești și să-i răsplătești cu bani, colaci sau dulciuri. La miezul nopții de Revelion este bine să deschizi larg o fereastră, să urmărești stelele sau artificiile de pe cer. Așa cum lumina alungă relele și ghinionul, aerul proaspăt aduce un an mai bun în casă.

Si ceva in plus:

 • E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!
 • Nu uita să faci urări. Se spune că toate gândurile bune transmise altora se întorc la tine sub forma unei aure care te va proteja de rele tot anul.
 • Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea magica pe cel cu care le este sortit să se căsătorească
 • Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta.

Ce aduce ghinion de Anul Nou:

 • Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze
 • Să intram în noul an cu datorii sau fără bani la noi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri
 • Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua să se încheie.
 • Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul.
 • Să nu dormim mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul,s.a.m.d.

P.S.: Pune-ți o dorință chiar la miezul nopții de Revelion! 

photo 1531574840286 d8d45c1dd989

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.