După recoltare terenul trebuie curățat de resturile vegetale, fertilizat cu produse pe bază de fosfor potasiu și arat corespunzător. Alegerea soiurilor pentru culturi trebuie făcută cu multă atenţie, folosind datele din loturile demonstrative din localităţile cele mai apropiate, cu condiţii asemănătoare de climă şi sol, şi consultând inginerii agronomi din zonă.
- Lucrări necesare pentru vița-de-vie
După recoltarea strugurilor, este necesară curățenia de toamnă, așa că frunzele, buruienile și crengile uscate trebuie strânse și îndepărtate de spațiul respectiv pentru prevenirea bolilor. Solul trebuie mușuroit, arat, tratat pentru prevenirea bolilor, aerisit prin subsolaj și fertilizat cu îngrășământ care conține fosfor și potasiu.
- Activități necesare întreținerii livezilor de pomi fructiferi
Pentru a fi pregătiți de vremea rece, pomii fructiferi au nevoie de o săpătură mică în jurul trunchiului și de fertilizatori specifici. Tulpinile trebuie acoperite cu folii sau resturi vegetale.
- Lucrări agricole pentru grădina de legume și solar
Specialiștii ne recomandă să fim atenți la ordinea plantării și recoltării legumelor. După ce legume ca roșiile, castraveții sau vinetele au fost recoltate, urmează plantarea legumelor de toamnă, ca morcovii sau spanacul. În plus, acesta este momentul oportun pentru plantarea noilor culturi perene, sau a usturoiului care se plantează în răzoare, după fertilizarea corespunzătoare a solului.
După cultivarea legumelor și recoltarea rădăcinoaselor din lunile târzii de toamnă, urmează dezinfectarea ghivecelor, vaselor și uneltelor folosite anterior. Specialiștii ne recomandă să folosim resturile vegetale pentru compost.
- Întreținerea grădinii cu flori
Plantele trebuie tunse, iar frunzele uscate trebuie îndepărtate. Toamna, înaintea apariției temperaturilor reci, este momentul oportun de plantare a gazonului. De asemenea, toamna se plantează și florile cu bulbi, iar, în cazul florilor care se plantează primăvara, bulbii acestora trebuie scoși și păstrați la o temperatură propice pe perioada iernii. Florile în ghiveci sau gardiniere necesită o temperatură mai ridicată, așa că se recomandă adăpostirea lor în anotimpul rece.
- Semănatul de toamnă
Incepe când temperatura aerului este de 13-15°C şi trebuie să se încheie în 10-15 zile, când temperatura ajunge la 8-9°C. În funcţie de evoluţia vremii, semănatul poate începe cu 6-7 zile mai devreme sau mai târziu. Executat în condiţii optime, semănatul asigură o răsărire uniformă a plantelor, cu o bună dezvoltare a sistemului radicular, fiind asigurată trecerea cu pierderi minime peste anotimpul rece al anului. În septembrie se finalizează recoltarea florii-soarelui, în majoritatea zonelor de cultură.
In câmpiile din vestul şi sudul ţării semănatul începe spre sfârşitul lunii septembrie şi se încheie în ultima decadă a lunii octombrie. Specialiştii în horticultură nu recomandă semănatul mai devreme deoarece plantele se dezvoltă prea viguros şi devin sensibile la iernare. Temperaturile ridicate din toamnă pot determina tulburări fiziologice care, în primăvară, duc la stagnarea creşterii şi chiar la pieirea plantelor. Culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă, din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire.