Stim ca periodic ai nevoie de schimbare si cauti modalitati sa iti petreci un timp de calitate in interiorul casei tale, iar acest lucru include si placerea vizuala de ansamblu. Ori te afli in situatia in care ai cumparat o locuinta si doresti sa o transformi in casa ta. Oricare ar fi motivul, trebuie sa analizezi nevoia si modurile prin care poti sa transformi gandul in ceva de pus in practica. Trebuie sa stii ca realizarea unui perete-accent nu presupune costuri mari și este un mod prin care schimbi simplu și rapid decorul casei tale. În plus, poți face acest lucru singur.
Prima regulă de urmat atunci când vorbim despre pereții-accent este ca aceștia să fie decorați cu bun gust, deoarece presupune scoaterea în evidență a unui perete dintr-o cameră. Acesta poate fi vopsit, acoperit cu tapet, poți aplica stickere sau tapet magnetic sau poți opta pentru panouri decorative. Recomandarea este să nu abuzezi de acest truc de design interior. Câte un perete-accent în fiecare cameră va da impresia de încărcat și obositor și va crea incoerență în decorul casei.
Primul pas în realizarea unui perete-accent este, bineînțeles, alegerea peretelui în sine. Nu există reguli clare la accent capitol. Ține mai mult de felul în care vrei să arate încăperea și de modul în care sunt dispuse celelalte elemente decorative din cameră. Totuși, nu decora peretele pe care sunt așezate majoritatea pieselor de mobilier, mai ales dacă acestea sunt voluminoase. Nu va ieși în evidență și va da senzația de prea mult.
De obicei, peretele-accent este cel pe care cade lumina naturală, deci poți opta pentru peretele din fața ferestrelor. Însă nu este o greșeală dacă alegi un alt perete. Însă nu-l alege pe cel unde sunt ferestrele: culoarea sau modelul nu vor ieși în evidență, iar perdeaua peste perete-accent va da senzația de prea încărcat. În dormitor poți accentua peretele pe care stă patul, iar în living pe cel din spatele canapelei. Poți alege o culoare care să nu se mai regăsească în încăpere, atât timp cât aceasta se potrivește cu designul ales sau pe cea dominantă în decor. În același timp, nu opta pentru prea multe culori în aceeași încăpere. Culoarea peretelui-accent trebuie să fie mai intensă decât restul culorilor și totodată mai închisă. Dacă avem o încăpere decorată în alb, un perete accent de un albastru închis, de exemplu, este o alegere potrivită. Dacă, în schimb, avem o cameră decorată în culori închise, atunci peretele-accent ar trebui să aibă tonuri deschise.
Bine de stiut!
- Pereții-accent pot fi realizați și cu ajutorul vopselei lavabile, într-o culoare sau mai multe. Iar vopseaua tip tablă de scris este perfectă pentru camera copiilor.
- Pereții-accent cu panouri decorative vor crea senzația de elegant și modern în același timp. Pot fi panouri 3D, Multiscop, din burete, plută sau lemn – toate vor da casei tale un aer rafinat.
- Formele geometrice se numara printre tendintele moderne explorate in amenajari.
- Creati un perete accent cu lemn. Puteti alege sa placati un intreg perete sau sa va limitati la nivelul tabliei de pat, daca ne referim la dormitor. Aceeasi idee poate fi pusa in aplicare si cu ajutorul pietrei.
- Un perete inchis la culoare poate fi piesa de rezistenta din acest spatiu. Fie ca vorbim de un verde inchis, albastru inchis sau o nuanta de gri, acest perete se va transforma in spatiul ce va atrage prima data atentia.
- Nu uita nici de caramida aparenta, fie ca vorbim de alegerea unui tapet, fie de constructia propriu-zisa a efectului.