Cum crestem consumul de lichide?

photo 1534596292079 6ab51b3b0507

     Daca in conditii normale de temperatura si miscare cantitatea optima de lichide ce trebuie consumate este de aproximativ 2 litri pe zi, in perioada de vara cantitatea poate creste la 3-4 litri pe zi sau chiar mai mult daca se desfasoara si o activitate fizica intensa. Necesarul de apa al organismului se acopera in proportie de 20-30 % din alimente, restul fiind adus de bauturi. Alimentele cu cantitati mari de apa sunt fructele si legumele, laptele si produsele lactate.

Pentru o buna hidratare se recomanda consumul de fructe si legume, care pe langa apa aduc si multe vitamine si minerale si consum de lichide, reprezentate in principal de apa, in orice forma (naturala, minerala si carbogazoasa) si provenita din surse sigure. Nu se recomanda insa consumul de alcool, mai ales in exces, care nu asigura hidratare si are efecte negative asupra organismului. Persoanele care au o activitate fizica intensa necesita cantitati mai mari de lichide, iar sportivii trebuie sa urmeze un plan adaptat de hidratare, in functie de activitatea depusa si la recomandarea specialistilor nutritionisti in domeniu.

Lipsa unui consum adecvat de lichide determina deshidratare, care in functie de gradul de severitate si durata duce la alterarea starii generale, scaderea capacitatii de activitate fizica, ameteli, tulburari de memorie, judecata si comportament, stari de confuzie, dureri de cap, litiaza renala si poate cel mai grav, cresterea riscului de producere a unor accidente vasculare cardiace sau cerebrale.

Ce trebuie sa stim?

  • Laptele degresat are un continut caloric redus (35 cal/100 ml) si este o sursa nepretuita de calciu, vitamine si minerale.
  • Limonada- preparati-va singuri traditionala limonada din lamaie, putin zahar (miere) si apa. O alta varianta ar fi dizolvarea unei lingurite de dulceata sau sirop de fructe intr-un pahar cu apa.
  • Supa sau ciorba este un preparat sanatos, bogat in apa, minerale si vitamine (legume), dar si in proteine (carne) sau glucide (cartofi, paste fainoase).
  • Legume proaspete- ingredientul lor principal este apa – frunze de salata, varza sau spanac, rosii, castraveti, ardei gras etc. Excesul de cruditati este incurajat si chiar recomandat. Fructele proaspete sunt si ele o solutie pentru aportul de lichide, insa contin zahar si implicit calorii. Strugurii, pepenele rosu, portocalele, merele, ciresele au peste 85% apa, asa ca 1 kg de fructe poate inlocui cu succes aproape 1 litru de apa, singura diferenta e ca acestea ingrasa.
  • Dati aroma apei obisnuite punand in ea cateva felii de fructe (lamaie, portocala, grepfrut), cateva linguri de suc de fructe sau cateva frunze de menta.
  • Preparati-va singuri ice tea: puneti in filtrul de cafea 2-3 pliculete de ceai de fructe si lasati sa curga peste ele 1 litru de apa. Consumat rece, cu cateva cuburi de gheata si fara adaos de zahar este ideal pentru hidratare.

Trucuri!

  • Propuneti-va sa beti un pahar la fiecare masa principala si in felul acesta veti atinge un consum minim de 750 ml/zi, iar cu timpul va veti obisnui si cu „lipsa“ gustului.
  • Tineti la indemana permanent sticlute mici de apa: in masina, la serviciu, pe noptiera patului, langa canapeaua de la televizor etc.
photo 1596646912242 80d82d06c463

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.