Ceaiul de dud- beneficii

photo 1623864755932 8220fb464c66

 Morus alba si Morus nigraDudul care popular mai poarta si denumirea de agud, cirici, fragar, mura. Dudul este un pom originar din Asia, aclimatizat in tara si cultivat in scop tehnic, frunzele fiind folosite pentru hranirea viermilor de matase, dar si in scop alimentar, pentru fructe. In scop medicinal se folosesc frunzele, atat de la dudul alb, cat si de la cel negru. Pentru ceai, se recolteaza frunzele tinere, fara codita.

Poate ajunge la o inaltime de 15 m, cu tulpina dreapta, gri, ramificata de la inaltime mica, cu coroana rara. Frunzele de dud sunt subtiri, foarte diferite ca forma (ovate sau eliptice, acute sau scurt acuminate), cu baza rotunda si cu marginea neregulat serata. Acestea divizate in 3-5 lobi inegali sau nedivizate, glabre, netede, putin lucioase pe fata si scurt pubescente la nivelul nervurilor, pe dos. In Europa, dudul a fost introdus in secolul al XII-lea. In Romania, el creste in stare salbatica in zonele de campie si pe dealuri joase.

Frunzele tinere, fara codita, se recolteaza in lunile mai-august. Acestea se usuca in poduri bine aerisite, in locuri intunecate sau umbrite, racoroase. Frunzele de dud nu se usuca sub razele directe ale soarelui sau in incaperi cu temperaturi foarte ridicate. Frunzele de dud uscate se pstreaza in recipiente inchise ermetic, precum borcanele, pungi sigilate, pungi de hartie. Tineti-le intr-un loc racoros, departe de lumina, timp de maximum un an. Pentru ca aromele sa se pastreze cat mai mult timp, depozitati plantele intregi, nu macinate.

Printre cele mai cunoscute boli în prevenirea şi combaterea cărora ajută frunzele de dud, se numără diareeadiabetul zaharatgastrita, ulcerul gastric şi duodenalbolile de ficat sau afecţiunile de natură pulmonară. De asemenea, acestea sunt eficiente în tratarea asteniei, nevrozelor şi insomniilor şi s-a dovedit că acţionează şi în lupta cu obezitatea sau cu alte tulburări metabolice.

Se consumă sub formă de infuzie, fără indulcire, după mesele principale. În cazul diabetului şi al diareei, se recomandă ca persoana să ia câte o lingură de infuzie la intervale de o oră. Din frunzele puse la macerat timp de 21 de zile în alcool alimentar se poate obţine o tinctură. Aceasta se strecoară şi se utilizează câte 30 de picături, diluate cu apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

  •  Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de dud:
  1. Minerale și antioxidanți
  2.  Nivelul glicemiei
  3. Colesterol
  4. Efecte antiinflamatorii
  5. Pierderea în greutate
  6. Sănătatea vaselor de sânge
  7. Magneziu
  8. Diabet/Ateroscleroza
  9. Tonic de sânge

❗️Efecte secundare:

Zahăr din sânge scăzut
Glicemia poate fi redusă prin consumul ceaiului de dud. Scăderea zahărului din sânge duce la foame, cefalee, tremurături, vedere încețoșată, amețeli, transpirație excesivă și confuzie. 
2. Interacțiuni cu medicamente
Cei care iau medicamentul pentru diabet ar trebui să evite ceaiul de dud. Medicamentul poate interacționa cu ceaiul de dud pentru a reduce nivelul de glicemie sub limita normală. T
3. Reacții alergice
Dacă contactul cu tulpinile sau frunzele și seva arborelui vă provocă iritarea pielii, atunci nu consumați acest ceai. 
4. Efecte asupra rinichilor
Peroanele cu afecțiuni la rinichi pot simți disconfort datorită prezenței ridicate a potasiului. 
5. Contraindicații
Femeile însărcinate, cele care alăptează sau persoanele care vor fi supuse unei intervenții chirurgicale în următoarele două săptămâni, ar trebui să evite ceaiul de dud.

photo 1531980838447 354c51364546

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.