Steatoza hepatica, numita popular si boala ficatului gras de cauza alcoolica sau non-alcoolica, reprezinta o afectiune a ficatului, care consta intr-o acumulare anormală a anumitor grăsimi (trigliceride) în interiorul celulelor hepatice si care poate aparea in urma consumului excesiv de grasimi, zahar sau de alcool, manifestata prin afectarea structurii si functiei hepatice. Aceasta boala este tratabila si cursul ei poate fi reversibil.
Pe langa obezitate si un consum excesiv de alcool, exista si alte cauze care pot determina aparitia ficatului gras:
- Cauze ce tin de nutritie – malnutritia (cu aport extrem de scazut de proteine), nutritia parenterala, operatia de by-pass gastric, slabitul brusc si excesiv;
- Hiperlipidemia – nivelul crescut al lipidelor in sange;
- Diabetul tip II;
- Sindromul metabolic – rezistenta la insulina, hipertensiunea si hiperlipidemia;
- Factorii genetici;
- Reactiile adverse medicamentoase;
- Toxine.
Ficat gras nonalcoolic
În cazul ficatului gras nonalcoolic, nu se cunosc cauzele concrete care au dus la acumularea de grăsimi în zona ficatului. Totuși, acest tip de afecțiune apare cel mai frecvent în cazul persoanelor care au:
- diabet;
- prediabet – situație în care nivelul glicemiei pe nemâncate este între 100 și 125 mg%;
- obezitate – atunci când greutatea corporală este mai mare cu 25% față de greutatea normală;
- colesterol sau nivel scăzut al trigliceridelor serice;
- hipertensiune arterială
Ficatul gras alcoolic
Ficatul gras alcoolic apare în urma consumului excesiv de alcool. Cantitatea de alcool permisă este diferită în funcție de sex. Astfel, în cazul femeilor, este considerat excesiv consumul a mai mult de 20 de grame de alcool pe zi și, în cazul bărbaților, consumul a peste 30 de grame pe zi. Acest lucru înseamnă că, pentru a menține limitele unui consum sigur, o femeie poate bea cel mult 500 de mililitri de bere pe zi sau maximum două pahare cu vin, iar un bărbat nu ar trebui să depășească 750 de mililitri de bere sau 3 pahare cu vin pe zi.
Care sunt simptomele steatozei hepatice?
Persoanele care sufera de boala ficatului gras este posibil sa nu manifeste simptome pana in momentul in care boala nu se cronicizeaza si degenereaza in forma de ciroza hepatica. Totusi, in cazul in care apar simptome, acestea pot include:
- dureri abdominale,
- greata,
- scaderea apetitului,
- scaderea in greutate,
- slabiciune,
- ingalbenirea pielii si albului ochilor – icter,
- abdomen si picioare umflate,
- oboseala extrema,
- confuzie mentala.
Preventia steatozei hepatice
Dat fiind ca primele trei grade ale steatozei sunt inca reversibile, pe langa evitarea riscului de aparitie a oricarei forme de ficat gras, metodele de preventie pot fi utile si in evitarea stadiului de ciroza. Cele mai utile masuri sunt:
- Evitarea, pe cat de mult posibil, a consumului de alcool (mai ales in mod excesiv);
- Controlul diabetului;
- practicarea unor exercitii fizice si a sportului in mod regulat;
- evitarea stresului cotidian;
- practicarea unui somn odihnitor regulat;
- limitarea consumului de alcool;zahar si zaharuri; sare;
- limitarea consumului de alimente procesate industrial, prajite, mancare de tip fast food, semipreparate.
Alimentele cu efect de protecție împotriva steatozei hepatice:
- Fructe si legume de culoare rosie
- Vinul rosu
- Alimente cu frunze verzi
- Cimbrul
- Strugurii
- Turmericul
- Usturoiul
- Semintele de floarea-soarelui
- Cerealele integrale
- Nucile
- Pastrav, somon, ton, sardine