E toamna si ai gasit pe dealurile copilariei nuci? Ori ai colindat in lung si lat ca in povesti, sa intalnesti in cale nuci falnici care isi apleaca crengile spre tine? Oricum ar fi, adunate sau cumparate, trebuie sa stii cateva detalii despre aceasta minunata sursa de sanatate. Pentru ca nucile contin o multime de minerale utile si vitamine care ne ajuta sa fim sanatosi si activi.
Trebuie mentionat faptul ca acestea pot preveni boala Alzheimer. Cei predispusi la aceasta boala pot intarzia simptomele si instalarea acesteia. Cantitatea mare de acizi grasi Omega-3 din nuci este cea care mentine sistemul nervos sanatos si imbunatateste memoria. E bine de stiut si faptul ca nucile sunt si o sursa naturala de calciu, si, astfel, ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Femeile care sunt la menopauza sunt predispuse la osteoporoza din cauza schimbarilor hormonale. Asa ca persoanele in varsta, dar in special femeile, ar trebui sa consume nuci, deoarece le ofera calciu de calitate.
Ce trebuie sa stim:
- Au o cantitate foarte mica de grasimi saturate in compozitie.
- Sunt bogate in grasimi monosaturate si polisaturate.
- Nu au colesterol.
- Contin diferite fitochimicale, cum ar fi fitoestrogenii (izoflavone) si compusii fenolici, acidul elagic si flavonoidele.
- Sunt bogate in fibre.
- Contin proteine de origine vegetala, ceea ce inseamna ca pot fi folosite ca inlocuitor pentru produsele de origine animala. In plus, nucile sunt bogate in arginina, un aminoacid care mentine elasticitatea vaselor de sange.
- Contin vitaminele E, B6, niacina si acid folic.
- Sunt bogate in numeroase minerale precum magneziu, zinc, fier, calciu, cupru, seleniu, fosfor si potasiu.
Au un continut ridicat de fibre -Fibrele ajuta la incetinirea digestiei carbohidratilor de catre organism, reducand astfel viteza cu care zaharurile sunt absorbite in sange. Asta inseamna ca, intr-un final, corpul tau va controla mai bine nivelul glicemiei din sange. Mai mult, nu iti va fi foame atat de des, prin urmare ai putea sa scapi de niste kilograme in plus. Fibrele din fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte mai au rolul de a reduce nivelul colesterolului.
Influenta asupra hemoglobinei– Medicii consideră că miezul, bogat în mangan și fosfor, trebuie aplicat pentru funcționarea normală a inimii și creierului. Fiind bogat în săruri de cupru și zinc, miezul de nucă contribuie la formarea hemoglobinei în sânge. Este utilizat în caz de anemie, deoarece conține fier și cobalt. Datorită potasiului, magneziului, iodului se folosește la combaterea bolilor nervului sciatic.
Probleme cu somnul – consumați puțin miez de nucă înainte de culcare. Miezul de nucă este bogat în melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn bun și odihnitor.
Cresc capacitatea de concentrare. De aceea, mai ales in perioadele stresante si aglomerate, este indicat ca elevii sau studentii sa consume nuci amestecate cu miere de albine, fiindca nucile au darul de a stimula capacitatea de memorare si de concentrare.
Cureti nucile si nu stii ce sa faci cu cojile?
- Ceaiul preparat din coji de nuci contribuie la curatarea sangelui si la subtierea sangelui ingrosat, la intarirea stomacului, imbunatatirea functiei ficatului si a tranzitului intestinal, la tratarea incontinentei urinare sau a infectiilor cu streptococi, stafilococi.
Cunosti reteta pentru laptele din nuci?
- Cel mai usor este sa le lasam la hidratat seara pentru a le putea consuma dimineata. Este foarte important sa clatim nucile hidratate, deoarece apa in care au stat la hidratat poate contine toxine. Avem nevoie de 100-150 grame de nuci hidratate, 1 blender puternic, 1 litru de apa si un saculet de strecurat laptele. Se pun in cana blenderului toate ingredientele (nucile si apa) si se amesteca pana se transforma in lapte. Urmatorul pas este sa separam pulpa de lichid. Astfel, din 100 grame de nuci obtinem 1 litru de lapte.
