Știi ce îți aduce în dar primăvara?

pascal debrunner vnctiZKHhW8 unsplash

Bucuria primăverii înseamnă și o atenție specială a darurilor acesteia pe care ni le oferă, de multe ori fără să știm. Soarele înseamnă vitamina D. Aceasta este importantă pentru sănătatea oaselor, dar beneficiile acestei vitamine nu se opresc aici. Supranumită și „vitamina soarelui”, datorită capacității sale de a fi asimilata de către corp prin expunerea la lumina solară, vitamina D are un rol extrem de important pentru sănătate. 

Pe lângă impactul pozitiv asupra sistemului osos, poate contribui la întărirea masei musculare. Lipsa vitaminei D în corp poate crește riscul de slăbire musculară, ceea ce crește riscul de lovituri și accidentări. Potrivit specialiștilor în sănătate, vitamina D este un aliat redutabil al imunității. Poate susține și proteja sistemul imunitar prin îndepărtarea bacteriilor și a virusurilor nocive, ceea ce previne infecțiile care pot periclita integritatea sistemului imunitar.

Oamenii de știință sunt de părere că până și o deficiență pe termen scurt de vitamina D ar putea să crească tensiunea arterială și contribui la leziuni cardiovasculare. Studiile arată că femeile supraponderale sau obeze, cu deficiență de calciu și de vitamina D, slăbesc mult mai greu față de cele care consumă un supliment combinat de vitamina D și calciu. Aparent, această combinație are un efect de suprimare a apetitului, ceea ce face procesul de pierdere în greutate mult mai ușor. 

În plus, primăvara aduce și hrană verde pe care o putem procura singuri din natură, cum ar fi:

  • Leurda (Allium ursinum) este o plantă care apare primăvara și al cărei miros și gust seamănă cu cel al usturoiului, însă sunt puțin mai delicate. Din acest motiv mai este numită și usturoiul sălbatic. Frunzele de leurdă sunt verzi și lucioase și cresc direct din pământ, fără tulpină aferentă. 

Aceasta are un gust și un miros asemănătoare cu ale usturoiului, însă nu la fel de intens și fără iuțeala specifică. Frunzele sunt plate, ovale, de un verde intens, iar planta poate fi recunoscută cu ajutorul unor flori mici, albe. Majoritatea nutrienților sunt conținuți de către frunze, singură parte a plantei pe care o consumăm. Leurda conține sulfură de alil (substanța care îi oferă mirosul specific), carotenoizi, vitaminele A și C, uleiuri volatile și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu și cupru.

Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Așadar, există o tradiție transmisă din bătrâni care sugerează că un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurdă are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurdă este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.

Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără și scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.

  • Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Se găsesc ușor pe aproape tot globul, în special pe locurile fertilizate cu gunoi de grajd și sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.

Vitamina K din compoziția urzicilor ajută la creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Poate fi un aliment minune pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace ori care urmează un tratament cu anticoagulante. De asemenea, compresele cu ceai concentrat de urzici au efect antihemoragic și ajută la grăbirea coagulării sângelui în locul unei tăieturi. onsumate în mod regulat, ajută în reglarea digestiei, curățarea rinichilor și tractului digestiv, combate diareea și stimulează metabolismul. Sunt un aliat de nădejde și în curele de slăbire, datorită antioxidanților pe care le conțin.

5 retete de primavara cu leurda

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.