Conexiunile sociale si efectele depresiei

photo 1531295915662 53be797fbad5

Menținerea conexiunilor sociale are efecte benefice asupra stării fizice și psihice, în timp ce singurătatea a fost corelată cu diverse probleme de sănătate mintală, inclusiv depresia si anxietatea. Oricât ai fi de ocupat cu munca, oricâte griji ți-ai face cu diverse aspectele vieții, este crucial să menții legătura cu cei dragi și să împărtășești cu ei experiențele prin care treci. Faptul că le spui cum te simți sau că îi asculți pe ei vorbind sau că vă încurajați reciproc este foarte important pentru sănătatea psihică. Distanța fizică prelungită față de persoanele dragi poate veni cu sentimente și stări negative, ajungându-se în multe cazuri chiar la depresie.

Dacă te simți singur și deconectat, nu ceda în fața viciilor (mâncat prea mult, consum exagerat de alcool) și nu te gândi că nu este nimic de făcut în această privință. E bine să știi că exercițiile fizice regulate s-au dovedit a avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și asupra sănătății mintale, ușurând simptomele depresiei și ajutând la gestionarea stresului.

 Semnele și simptomele depresiei pot fi: dispoziție depresivă, lipsa plăcerii în activitățile în mod obișnuit plăcute, pierderea/creșterea apetitului cu modificări ponderale, insomnie (uneori hipersomnie), tulburări de concentrare, oboseală, fatigabilitate, lipsă de energie, inhibiție (uneori neliniște) psihomotorie, ideație cu conținut negativ, ideație suicidară. De menționat că cel puțin unul dintre primele două semne trebuie să fie prezent.  Persoanele cu depresie sunt triști, fără scop, fără speranță, nu pot să se concentreze, obosesc, nu își pot desfășura activitățile. 

Unul din efectele depresiei este insomnia. Simptomele insomniei includ, printre altele, oboseala, afectarea puterii de concentrare, scaderea initiativei, stare de somnolenta in timpul zilei, o performanta slaba, o dispozitie proasta si irascibilitate.

Ce e de facut?

  • Trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata
  • Mergi la culcare doar atunci cand simti ca iti este somn
  • Daca nu ai adormit in aproximativ 20 de minute, ridica-te din pat
  • Nu te uita la ceas; evita sa atipesti sau sa tragi un pui de somn in timpul zilei.
  • Evita cofeina dupa pranz; nicotina, alcoolul si mesele copioase in interval de 2-3 ore pana la ora de culcare.
  • Fa exercitii fizice in timpul zilei, astfel incat sa fii mai obosit noaptea.
  • Expune-te la lumina soarelui in timpul zilei.
photo 1493836512294 502baa1986e2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.