Cum îngrijim florile în sezonul rece?

ciclamine

Plantele au nevoie de atentia ta in tot timpul anului, indeosebi in sezonul rece cand acestea trebuie sa dispuna de toate conditiile de care au nevoie daca dorim sa se mentina sanatoase si sa se dezvolte intr-un mod armonios in continuare.

Aduceţi plantele în interior cât mai târziu posibil şi scoateţi-le cât mai devreme. Ca regulă generală, plantelor le e mai bine afară decât în interior, atunci când se poate, deoarece statul în interior este o situaţie anormală pentru plante care le poate stresa. Schimbarea ghiveciului la anumite intervale de timp, in functie de gradul de dezvoltare al plantei. In acest mod, te asiguri ca radacinile au loc sa creasca in continuare, fara sa ramana cu pamant insuficient.

În reşedinţa de iarnă trebuie asigurată igiena strictă. Curăţaţi plantele ca şi până acum, înainte de a le aduce în interior, în fiecare lună. De la sfârşitul lui ianuarie verificaţi să nu existe paraziţi, deoarece în acest moment apar păduchii verzi, iar de la începutul lui februarie există riscul apariţiei păianjenilor roşii, păduchilor lânoşi şi a afidelor. 

In sezonul rece este important sa te asiguri ca florile primesc destula apa. Aspectul caruia trebuie sa ii acorzi mai mare atentie este cantitatea de apa pe care o oferi fiecarei plante in parte, pentru a nu exagera. Unele au nevoie sa fie udate putin si des, iar altele mai rar. Ai grija sa pozitionezi plantele astfel incat sa aiba parte de cat mai multa lumina. Nu le lipi de geam si nu lasa frunzele sau florile sa intre in contact cu fereastra deoarece diferenta de temperatura le-ar putea dauna.

Solul de suprafață se poate usca mai repede în timpul lunilor de iarnă, dar acesta nu este un indicator bun că planta are nevoie de apă. Împingeți degetul în sol pentru a determina dacă acesta este uscat la un centimetru sau doi sub suprafață – atunci este momentul să udați planta. Nu folosiți apă rece pentru a uda plantele de apartament. Folosiți apă la temperatura camerei pentru a evita șocarea rădăcinilor plantei. Apa de la robinet poate deveni foarte rece în unele climate de iarnă, așa că lăsați apa să stea câteva ore înainte de a uda plantele.
Băile și bucătăriile sunt cele mai bune încăperi în care să vă adunați plantele, deoarece absorb umezeala de la duș și de la activitățile de gătit. Nu lăsați plantele să stea direct în apă. Puneți pietricele sau pietre în tavă pentru a ridica fundul ghivecelor deasupra nivelului apei din tavă și așezați ghivecele deasupra pietrelor. Acest lucru va crește nivelul de umiditate fără a duce la putrezirea rădăcinilor.

Rotiți ghivecele de câte ori udați plantele. Acest lucru asigură faptul că toate părțile plantei primesc soare și cresc uniform, în loc ca unele ramuri să se întindă pentru a ajunge la lumină.

Cele mai cunoscute sunt Ciclamele – flori care „hibernează” vara, perioadă în care nu au nevoie de îngrijiri speciale. Dacă în zilele toride se usucă și dorm (atenție, dacă le uzi pot putrezi), la începutul iernii încep să apară frunzele, urmate de flori în jurul lunii ianuarie. Ciclamele sunt extrem de rezistente la ger și pot trece cu bine și peste temperaturi de -25 °C, dacă sunt acoperite cu zăpadă. Plantate în ghiveci, ele preferă încăperile răcoroase. Florile de culoare albă, violet sau roșie au nevoie de lumina soarelui, însă nu tolerează razele directe ale acestuia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.