Apa este principalul constituent al organismului care reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului la barbaţii adulţi si 50-55% din greutatea corporală la femei. Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Când suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienţi şi sânge oxigenat, iar creierul funcţionează în parametri normali.
- Cum știi că eşti deshidratat?
Deshidratarea încetinește procesul digestiv dar duce şi la apariția altor simptome precum: uscăciune gurii, urina închisă la culoare şi în cantitate mică, oboseală, somnolenţă, dureri de cap, stări de confuzie, amețeli. În cazuri grave, deshidratarea poate să ducă până la pierderea cunoștinței. Atunci cand celulele nu mai primesc suficienta apa se poate intampla ca vascozitatea sagelui sa creasca (sangele sa se ingroase), reactiile chimice, procesele metabolice sa nu mai functioneze, rinichii sa fie suprasolicitati si sa suferim de o stare de oboseala.
Setea excesivă este primul semn al deshidratării. Persoanele care au un grad ridicat de risc la deshidratare:
- vârstnicii
- cei care fac efort fizic intens
- persoanele care suferă de anumite boli cât şi cele care nu beau suficientă apă.
Când trebuie să crești aportul de apă:
- Daca ai pietre la rinichi sau infecție a vezicii urinare, este foarte important sa nu uiți de cei doi litri de apă pe zi
- În cazul în care: ai febra, diaree, ai vomitat, ești însărcinată, mergi la sport, ori ești obligat să stai afară pentru o perioadă mai lungă, în căldură, dacă ești la cură de slăbire, dacă alăptezi
- O persoana care transpiră în exces are nevoie de asemenea, de un consum mai mare de lichide.
Unele boli, precum diabetul şi afecțiunile inimii, solicită, de asemenea o hidratare adecvată, de aceea trebuie să ai grija să bei apă. Dacă faci tratamente cu diuretice este un alt motiv pentru care să te hidratezi. Pe lângă apa, sucurile de fructe, laptele si ceaiurile sunt, de asemenea, de ajutor ca sa te hidratezi.
Daca petreceti mai mult timp in incaperi cu aer conditionat puteti consuma circa 2 litri de lichide zilnic, dar daca stati mai mult afara, la soare, e necesar sa consumati mai multe lichide, in functie de timpul de expunere la soare, de tipul si volumul efortului pe care il depuneti. Lichidele trebuie consumate inainte sa apara senzatia de sete si nu trebuie sa fie foarte reci.
Diferentele prea mari de temperatura din incaperi supra – racite la zeci de grade caniculare pot favoriza aparitia afectiunilor cardiovasculare sau le pot agrava. Caldura caniculara poate scoate la iveala si existenta unor boli cardiovasculare de care persoana respectiva nu a stiut pana acum.
Pe canicula nu beti apa cu gheata! Temperatura la care se bea apa este intre 10-37 de grade. Apa foarte rece pe timp de canicula poate provoca soc termic, stres digestiv, vasoconstrictie periferica. Acest lucru este periculos mai ales la copii, varstnici, cei care sufera de boli cardiovasculare.
- Evitati cafeaua atunci cand temperaturile sunt ridicate! Cafeaua este diuretica si deshidrateaza.Daca nu va puteti abtine, regula e sa beti 2 pahare cu apa la fiecare ceasca de cafea.
- Cand va treziti dimineata beti obligatoriu un pahar cu apa, la fel si seara la culcare
Fructele si legumele te pot ajuta sa iti mentii in corp un nivel bun de hidratare. Procentul de apa continut:
- Pepenele rosu si cel galben, capsunile, grepfrutul: 88% – 92%
- Portocalele, merisoarele, zmeura: 87%
- Piersicile: 86%, Prunele, afinele: 85%
- Merele, perele: 84% apa
- Rosiile: 94%; Varza: 93% apa
- Vinetele, varza rosie, ardeii grasi, conopida, spanacul: 92%
- Mazarea verde, cartofii albi: 79% apa
Mai ales pe timpul verii, cand pietele si supermarketurile sunt pline de fructe proaspete, iti poti prepara salate din ele sau pur si simplu sa le consumi ca gustari intre mese. Cat despre legume, ele sunt excelente in salate, dar le poti pune si in supa.