Cum putem avea un somn odihnitor în nopțile caniculare?

pexels andrea piacquadio 3769008

Căldura este un inamic serios și în timpul nopților, când te împiedică să adormi. Câteva nopți pierdute astfel se adună, iar în timp corpul tău va resimți lipsa de somn, ceea ce va avea efecte negative asupra sănătății. Poți să mănânci  sănătos ori să faci sport, insa dacă nu dormi bine, sănătatea ta va avea de suferit, sistemul imunitar va fi slăbit și nu te vei mai putea concentra la activitățile tale zilnice.

Majoritatea oamenilor se simt confortabil la temperaturi ale aerului ambiant intre 20 si 27° C si la o umiditate relativa a aerului cuprinsa intre 35 si 60%. Daca temperatura sau umiditatea sunt mai mari, apare senzatia de disconfort. Cand capacitatea organismului de a se adapta la caldura este depasita, apar o serie de tulburari. Cei mai afectati de temperaturile ridicate sunt copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice si/sau mentale. În dormitor temperatura nu ar trebui să depășească 22 de grade. Mulți se consideră norocoși atunci când reușesc să mențină pe timp de vară temperatura în apartament sub 27 grade

Cu puțin efort, o mare parte din căldura insuportabilă a verii poate fi alungată chiar și fără ajutoare tehnice:  

 • Aerisiți încăperile pentru mai mult timp, dimineața și seara, pentru ca aerul să fie în mișcare. Dacă aveți o sită împotriva insectelor, ușile de la balcon sau geamurile pot rămâne deschise peste noapte.
 • Blocați pătrunderea căldurii în locuință. Acest lucru funcționează, cel mai bine, cu ajutorul jaluzelelor exterioare, însă și cele interioare pot fi de mare ajutor.
 • Opriți dispozitivele care emană căldură – inclusiv monitoarele calculatoarelor sau televizoarele
 • Eliminați covoarele inutile
 • Dacă locuiești într-o casă cu mai multe etaje, în nopțile caniculare încearcă să dormi la un etaj inferior. 
 • Fă o baie înainte de a merge la culcare sau spală-te cu apă rece pe picioare și pe încheieturi
 • Folosește o lenjerie de pat din bumbac 100%, care îți va ajuta corpul să respire în timpul nopții. Faptul ca dormiti dezbracat va poate crea o falsa impresie ca va veti racori.
 • Înainte de culcare, hidratează-te cu o cremă pe bază de aloe vera, pe care să o fi ținut în prealabil în frigider.
 • Inlocuieste patura cu un cearsaf
 • Ar trebui să evitați să consumați mâncăruri picante sau calorii multe înainte de culcare, băuturile ce conțin cofeină, alcool, sau băuturile răcoritoare dulci. Puteți să le înlocuiți cu castraveți ținuți la rece, pepene sau lapte rece. În plus, consumați multe lichide.
 • Alcoolul intrerupe somnul, iar efectele negative ale acestuia se accentueaza atunci cand este cald. Creste tensiunea arteriala si provoaca senzatia de caldura.
 • Un ventilator poate reduce temperatura corpului surprinzator de repede. Pune câteva cuburi de gheaţă într-un castron şi poziţionează-le în faţa unui ventilator. Pe lângă adierea aparatului, se va crea şi senzaţia de umiditate. Este indicat sa nu-l pozitionati, totusi, prea aproape, deoarece poate determina aparitia nevralgiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.