Îmbătrânirea activă

sven mieke zlA7c39DfFk unsplash

Asa cum anotipurile se randuiesc, asa si omul trece prin toate anotimpurile vietii. Bătrânețea poate fi frumoasă dacă știm să o trăim, dacă știm să o acceptăm și dacă ne pregătim din timp pentru ea. Este importantă acceptarea bătrâneții într-un mod natural, apoi încercarea de a găsi soluții, alternative și modalități de a depăși greutățile ce vin odată cu vârsta a treia. Alimentația sănătoasă, activitățile sportive, asumarea de noi roluri și încercarea de lucruri noi sunt importante pentru prevenirea si combaterea efectelor negative ale înaintării în vârstă.

Activitățile sociale și mentale asigură producerea de serotonină, melatonină, dopamină, oxitocină, endorfine care generează o stare de bine și care aduc beneficii întregului organism. Cele fizice susțin sistemul cardiovascular, reduc valorile tensiunii arteriale până la normal, previn excesul ponderal și cresc imunitatea.

  • Gradinaritul – Dacă aveți o curte sau o grădină, oricât de mică în fața blocului, atunci această activitate este ideală. Este relaxantă și aduce mai mult decât beneficii fizice și mentale, mai ales dacă vorbim despre îngrijirea unei mici grădini cu legume.
  • Plimbarile – Se recomandă plimbările în aer liber fie pe jos fie cu bicicleta și chiar și în scaunul cu rotile. Indiferent cât de frig ar fi afară, cu o îmbrăcăminte potrivită și atenție la picioare, o astfel de activitate va limpezi mintea și plămânii.
  • Cititul – Ne ajută să devenim mai inteligenți, capacitatea noastră de focalizare și atenția cresc, memoria se îmbunătățește, vocabularul devine mai bogat și ne scapă de plictiseală.
  • Jocurile de societate –  șah, table, remi, cărți de joc, puzzle se îmbină perfect cu o seară de socializare plăcută și relaxată.
  • Tricotatul – ne duce cu gândul la mama/ bunica și trezește amintiri plăcute, necesită un anumit ritm și agilitate mentală, mâinile fiind și ele active permanent. 
  • Platformele de socializare – o activitate din ce în ce mai apreciată de persoanele cu vârsta 60+ pentru a ține legătura cu rude, prieteni sau chiar de a relua legături de mult pierdute cu persoane din tinerețea lor. 

  • Dans, pictura, origami, cursuri de limbi straine/ informatica, conferinte, auditii muzicale

Pensionarea este diferit resimțită de fiecare și în funcție de mediul de viețuire, mai puternic de cei din mediul urban decât din cel rural. În mediul rural activitatea profesională a fost continuată în timpul liber cu activități gospodărești, în schimb, persoanele din mediul urban s-au dedicat în totalitate activității profesionale, iar momentul pensionării reprezintă pentru aceștia o întrerupere bruscă a rutinei zilnice, fiind accentuat sentimentul inutilității, iar reacțiile adaptative întârzie să apară.

Pe lângă exercițiile fizice practicate regulat, foarte importantă este adoptarea unei alimentații corecte care să le asigure vârstnicilor substanțele nutritive necesare, menite să reducă riscul sau severitatea afecțiunilor corelate înaintării în vârstă. Persoanele ajunse la vârsta a treia au nevoie de un meniu zilnic variat, din care să nu lipsească vitaminele, mineralele, fibrele, proteinele, grăsimile și carbohidrații din surse alimentare hrănitoare și cât mai naturale.

Cum va organizati:

  • Ține-ți evidențe. Câtă mișcare faceți, ce ați mânâncat, câte kilograme aveți, ce circumferință a taliei etc.
  • Faceți mișcare în echipă. Mai găsiți pe cineva împreună cu care să faceți mișcare, fie că e vorba de mers pe jos, fotbal sau pescuit. 
  • Mențineți-vă în siguranță. Nu faceți exerciții fizice atunci când sunteți bolnav, nu exagerați, învațați să faceți diferența dintre durere și disconfort. 
vlad sargu ItphH2lGzuI unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea lor. Pentru mai multe informatii puteți consulta Politica de confidențialitate a datelor personale.