Ovăzul integral reprezintă boabele proaspete întregi, nedecojite și coapte. Pentru prepararea fulgilor de ovăz, grăunțele sunt uscate, decojite și tăiate în bucăți mici, iar apoi feliate pentru a obține fulgii. În cazul tărâței, grăunțele integrale sunt măcinate, fără a se îndepărta absolut nimic din compoziția lor. Este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile.
O ceasca de tarate de ovaz furnizeaza organismului in jur de 160 de calorii, adica 4 g de fibre insemnand 14% din doza zilnica recomandata. La acestea se adauga 6 g de proteine, inclusiv cantitati moderate din 18 tipuri de aminoacizi. In ovaz se gaseste o cantitate importanta de vitamina E, dar si de vitamine din complexul B. Magneziul, fierul, cuprul, calciul, manganul si zincul sunt mineralele care se afla in taratele de ovaz. Produsul promovează recuperarea timpurie după naștere, are un efect benefic asupra tractului gastro-intestinal, întărește părul și unghiile și combate depresia, avand o concentrație de proteine la fel de mare ca laptele, carnea sau ouăle. Organismul folosește proteinele din ovăz pentru formarea și întărirea musculaturii.
Boabele de ovăz conțin între șase și opt aminoacizi esențiali: izoleucină, leucină, lizină, metionină și fenilalanină. Aceștia contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL) și stimulează producerea de lecitină de către ficat, lucru care ajută la curățarea metalelor grele din organism. Astfel, ovăzul poate fi considerat cea mai completă cereală.
Au fost confirmate următoarele acţiuni pe care le au tărâţele de ovăz asupra organismului: antispasmodică, anticolesterolemică, anticancerigenă, antioxidantă, detoxifiantă, adaptogenă, tonic generală şi tonic cardiacă, diuretică, emoliantă, nervină, nutritivă, stimulantă, cicatrizantă şi reepitelizantă.
Bine de stiut:
- Masca de fata si scrub– pentru a pregăti masca, amestecați tărâțe aburite (1 linguriță) și miere (1 linguriță), aplicați pe față timp de 20 de minute.
- Baia de fulgi de ovăz hidratează pielea și elimină descuamarea. 1 cană de tărâțe trebuie adăugată în apă caldă. Temperatura apei nu trebuie să fie prea fierbinte. Trebuie să stați în baie între 30 și 40 de minute.
- Unul dintre principalele beneficii ale este prevenirea hipotiroidismului, întrucât această cereală conține iod, un mineral care ajută la buna funcționare a glandei tiroide.
- Un consum regulat de ovaz contribuie la scaderea riscului de diabet de tip II, deoarece fibrele solubile au o absorbtie lenta in sange si regleaza glicemia.
- Gratie fibrelor solubile, ovazul confera rapid senzatia de satietate, senzatie care dureaza mult timp. De asemenea, dupa consumul de ovaz dispar poftele alimentare.