Beta vulgaris saccharifera – poate fi folosită direct în alimentaţie sau în bioterapie. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate fiind originară din bazinul mediteranean. Este o plantă comercială deoarece 30% din producția de zahăr din lume este obținută din sfeclă de zahăr. Sfecla de zahăr conține vitamine A, B, C și P, precum și minerale precum potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, zinc, fier, calciu, brom și cupru.
- Consumul de suc din sfecla de zahar imbunatateste fluxul de sange din creier, avand efecte benefice si asupra memoriei. Mai mult, concentratia ridicata de nitrati din sucul de sfecla de zahar previne dementa. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sfeclei este acela că poate fi consumată fie crudă, fie preparată, întrucât proprietăţile terapeutice nu se pierd.
- Excelenta pentru Anemie – Conține ulei, iod, cupru, potasiu, calciu și conținut de magneziu, alături de B1, B2, B6 și astfel de vitamine, care sunt incluse în conținutul de sfeclă de zahăr, care va fi utilizat împotriva anemiei, care apare atunci când nivelul de hemoglobină din sânge scade.
- Radacinile si frunzele plantei – au utilizari in medicina umana traditionala. Contin principii active care regleaza functiile ficatului, amelioreaza sau inlatura durerile de stomac, stimuleaza pofta de mancare. In unele zone, sfecla de zahar este folosita contra diareei si dizenteriei, pentru tratarea amigdalitei, ranilor infectata, contuziilor, scurgerilor vaginale.
Sa nu uitam insa ca principala utilizare de gospodine a sfeclei este in placinte, caci gustul acesteia e cu adevarat deosebit.
Bine de stiut!
Extragerea zaharului din sfecla a fost realizata pentru prima data de chimistul german Marggraf, in 1747. Prima fabrica de zahar a fost infiintata in Silezia (1802). Industria zaharului extras din sfeclă de zahăr a inceput sa se dezvolte dupa 1840.
In zootehnie, melasa se foloseste in hrana animalelor. Taiteii (partea insolubila) proaspeti, uscati, murati, sunt un nutret valoros. Frunzele de sfecla si coletele reprezinta un nutret verde cu valoare nutritiva ridicata, comparabila cu a porumbului si a sfeclei de nutret.