Despre singurătate nu vorbim mult. E acel ceva pe care încă preferăm să îl ținem ascuns, un sentiment care avem impresia că ne face vulnerabili. Tocmai din aceste considerente trebuie să aflăm cele mai importante aspecte.
Cum afectează sănătatea fizică și mintală?
- Singurătatea afectează negativ sănătatea cel puțin la de mult sau chiar mai mult decât alți factori precum obezitatea, sedentarismul sau poluarea. Studiile arătă că singurătatea crește riscul mortalității cu 26%.
- Persoanele care se simt singure sau izolate au un risc mai ridicat de boli cardiace, atac cerebral și probleme legate de sistemul imunitar.
- Singurătatea crește riscul de depresie, de demență și declin cognitiv la vârste înaintate, dar și de suicid.
Ce vulnerabilități poți avea, dacă starea de singurătate apare recurent în viața ta:
- Deprivare emoțională: trăiești sentimentul că vei fi singur mereu, că nimeni nu te cunoaște și nu ține cu adevărat la tine. E ca și cum ceva lipsește. E o stare de goliciune.
- Izolare socială: te simți izolat și pare că nu te potrivești în niciun grup.
- Dependența și/ sau abandon: consideri că nu poți supraviețui singur și ai nevoie de ajutor. Nu tolerezi singurătatea.
Contextul actual al pandemiei accentuează toate aceste trăiri. Așadar, trebuie să facem eforturi să găsim metode de a depăși impasul psihologic. Pentru că totul pornește din gândire, din atitudinea pe care vrei să o ai față de tine și exterior, mai exact trebuie să îți alegi unghiul potrivit din care să faci analiza. Singurătatea poate fi doar o senzație de moment, un episod scurt din viața noastră ori ceva mai lung. Indiferent în care categorie ne încadrăm, ne suntem datori să depășim nivelul acesta. Pentru că după întuneric urmează lumină. Întotdeauna.
Găsește ceva de făcut. Orice. Redescoperă hobby-uri sau caută alte provocări. Fă sport, voluntariat, intră în grupuri de interes. Relaționează prin metode online, întărește legăturile familiale. Roagă-te. Când nu vine nimeni, vine Dumnezeu.